Пропускане към основното съдържание

РАЗКРИТИЕ: „Подпорната стена“ на Алепу и по документи е курортен комплекс

„Подпорната стена“ на Алепу и по документи е курортен комплекс. След проверката на РДНСК вчера стана ясно, че постройката край брега е изградена, за да укрепи земните пластове. Още през 2017 г. обаче, е било предвидено и изграждане на курортен комплекс. 

Това става ясно от документи на регионалната екоинспекция, както и от разрешението за строеж, с което bTV разполага. В Имотния регистър вече са отбелязани 25 жилища-апартаменти.

При оглед на място вчера – Държавният строителен контрол беше категоричен, че 4-етажната сграда на брега не е хотел, а укрепително съоръжение. И направи следното уточнение.

„Вторият етап се простира и от местоположение. Намира се в източна посока от изграденото вече съоръжение, като терасовидно или стъпаловидно намалява своята етажност, в най-ниската си част е едноетажен, ще стига до оградата“, уточни Милен Ненчев, началник, РДНСК-Бургас.

Наша проверка в кадастъра показва, че имот от над 7 хил. квадратни метра е предназначен за курортен хотел, почивен дом.

Това се потвърждава и от решение на РИОСВ-Бургас по оценка на съвместимостта, в края на 2017 г. за същия имот. Там е записано „Изграждане на курортен комплекс…, както и съпътстваща дейност по укрепване на регистрирано свлачище“. А разрешението за строеж от 2018 г. позволява изграждане на курортен комплекс, след укрепване на свлачище. 

В Имотния регистър вече са отбелязани, като учредено право на строеж – 25 недвижими имота с предназначение – жилище-апартамент. Площта им варира от 35 до близо 170 кв. м.

Регионалният министър Петя Аврамова вчера обяви, че всичко е законно. Днес от bTV я попитахме: „Как си обяснява документите и кадрите от мястото?“.

"Аз се позовах на информацията, която беше публично оповестена от директора на РДНСК-Бургас. Ако се окаже, че РДНСК не си е свършило работата добре и е изнесло в публичното пространство данни и заключения, които не отговарят на истината, ще понесат своята отговорност“, отговори Аврамова. 

На въпрос дали конструкцията ѝ прилича на брегоукрепително съоръжение, тя посочи: „Всяко едно съоръжение може да бъде в различен начин направено, това е стоманобетонова конструкция. Не мога да коментирам проекта за брегоукрепване“.

А командированият от София шеф на ДНСК арх. Иван Несторов обяви, че на обекта не е трябвало да се извършват никакви строителни дейности от миналата година.

„Има издадена заповедта 2019 г., от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта тоест тази заповед не е отменена и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, допълни той. 

А недоволството срещу строежа започна още миналата година. „Преди няколко години това свлачище беше умишлено активирано – чрез изработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Най-простият белег дали това е сграда и дали ще бъде използвана като сграда – е наличието на стълбища и асансьори“, коментира Спас Узунов от Българска фондация „Биоразнообразие“.

По думите му в момента се нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Върховната административна прокуратура се е сезирала заради скандалния строеж. Обвинението ще очаква доклад от проверката на ДНСК, след което ще преценява какви ще са по нататъшните му действия, каза шефът на ДНСК арх. Несторов. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.