Пропускане към основното съдържание

"Ша-Ша" или един различен музикален дует

BGpravda Ви среща със създадения през 2009 г. дует „Ша-Ша“ от певицата Гергана Добрева и китариста Светослав Колев-Цвъри, групата се определя от самите музиканти като пауър група в минимъл формат. Името им идва от „шашав“, „шантав“.

Светослав Колев-Цвъри е един от „последните китарни герои в българския рок“. Създател и участник в групите Импулс и Акцент. Свирил е епизодично с Ахат, Стенли, КГБ (Кольо Гилън Бенд), Георги Минчев, PIF, Арабел Караян, Мери Бойс Бенд, Стефан Вълдобрев.

Гергана Добрева е завършила поп и джаз пеене в класа на доцент Ангел Заберски в Нов Български Университет. Участвала е в много различни проекти, била е конферансие на музикални събития. Има опит като автор на текстове и музика за други изпълнители.

Дуетът се съгласи да отговори на въпросите на BGpravda.

Какво доведе до създаването на дует Ша-Ша?

- Създаването на Ша-Ша доведе разпадането на предишната ни група с която стартирахме с Църи-Таранттино. Поради голямото текучество на музиканти, в един момент групата се разпадна и ние останахме да си пишем авторски песни като Гери и Цвъри и после се кръстихме Ша-Ша.

Ако трябва да определите стила си с една дума, то той е...

- Ех с една дума, вероятно Бохемски Блус- Boho Blues. Няма еднозначен отговор на това със стила, ние сме единствена и собствена по рода си смеска, някак си  не се опитваме вече да се категоризираме само към дадена сцена, защото не ни е възможно да се ограничим. Още по-шантаво е, че песните си досега пишем само на български, което придава допълнителна индивидуална украска на стиловете с които си служим.


Кой пише текстовете на песните Ви?

- Текстовете на Песните пише певицата Гергана Добрева.

Кое е най-запомнящото Ви участие на живо?

- Участията ни на живо вече се случват от 11 години и сме имали много безумни, ярки, драматични, тъжни, весели, вбесяващи, всякакви ситуации. Да речем, последното което още не е избледняло като спомен, беше един фест на тротоара пред Дом на Киното миналата есен. Както знаете имаме песен посветена на квартала и улица Пиротска, а това събитие беше точно в сърцето на Юч Бунар.


Там се бяха събрали представители на цялото градско многообразие, клошарите, мигрантите, хипстърите, излизащите от Лидъла хора, пенсионерите, семейства с деца, тези които си наливат вода на чешмата пред банята...Някои се бяха скупчили около нас със бира, други минувачи просто се спираха и зяпаха, бездомните и мигрантите бяха насядали директно на чешмите, създавайки впечатление за амфитеатралност. Всички бяха щастливи, музиката беше за всички, еуфорията беше във въздуха и ние се раздадохме максимално онази топла вечер. Сега това  много ни липсва!


Къде най-често хората могат да Ви слушат на живо?

- Питаш къде свирим? Сега уви с създалата се ситуация никъде и това ни тежи по всякакви мъчителни начини. Нядяваме се скоро да се завърнем към живота си!

От 2014 г. не се издавали албум, на какво се дължи това? 

- Песните ни са много, причините да не издадем албум са чисто финансови, ако някой желае да ни подкрепи в това ни начинание, особено днес, когато всичко стана още по- сложно ще сме благодарни и най накрая ще се заемем със записи!

Вашата любима песен е?

- Нашите любими песни са най-новите, които измисляме! Всяка следваща обичаме най-много, после си ги обичаме всичките.

Дуета Ви е създаден през 2009 г., ако сега можехте да върнете времето назад, какво бихте променили по пътя си до днешната дата?

- Ами какво ли бихме променили, може би не бихме хвърлили толкова старание, нерви и надежди в опитите си да се борим със загубени каузи в разпространението на продукцията ни в български медии, които всъщност само си търсеха причина да не го правят...Там си имат други бизнес правила. Но какво да променяме...ако променим, ще получим друга история, а за нас е важно каква ще бъде тя занапред! Ние сме млада група!!!


Как може млади музикални таланти да се свързват с Вас за общи проекти? 

- Нищо не ни пречи да поканим български певец или певица да се присъединят за проект, просто някои които бихме, вече не са на тази земя... 

Ако можехте, кой български певец и съответно певица бихте поканили да се присъедини към Вас? 

- Бихме поканили някои британски и американски с удоволствие също. Не можем да отговорим с точност на този въпрос. В момента ситуацията е много затворена в музикалния свят, когато се отвори сигурно много от нас ще се събираме с радост в общи концерти проекти. 

Светослав Колев-Цвъри е един от „последните китарни герои в българския рок“. Какво обаче би казал за съвместната си работа с българската пънк икона - Кольо Гилънa?

- Гергана Добрева: Това е времето преди да се присъедини в Подуене 90-та година. Правят групата КГБ, заедно с шведа Валди Солемо. Проектът им заедно просъществива около половин година, после всеки поел нанякъде и в други проекти и този приключил естествено. Това което ми е разказвал е, че са имали няколко парчета на които Димитър Воев е написал текстове, също по текста на  Влади, са записали една песен, както я определи Цвъри в стил- неравноделен рап. И понеже времената са доста пънкарски, Цвъри си спомня,че ги снимали в някакво музикално списание почти голи :)

Интервю на Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.