Пропускане към основното съдържание

Неонацистката терористична групировка - „The Base“ с амбиция да превземе Европа и САЩ

В началото на годината в САЩ бяха извършени редица арести, свързани с неонацистката терористична групировка под името „The Base“ („Базата“). Документите по делата разкриват как членовете ѝ са обсъждали планове за дерайлиране на влакове и убийства на антифашистки активисти в САЩ.

Но групировката е имала и международни амбиции – на първо място да създаде здрави връзки между украинските ултранационалистически военни отряди и глобалното неонацистко движение. Поне един от американците, свързани с „The Base“, е пътувал за раздираната от война страна, за да натрупа боен опит, съобщи сайта baricada.org. 

Това е двадесетгодишният жител на щата Вирджиния Матю Раян Бърчфийлд. Той е отишъл е Украйна през есента на 2019 г. с намерение да се включи в конфликта в Донбас, което е било потвърдено от VICE чрез многобройни източници, онлайн записи, профили в социалните мрежи и собствените му признания.
Това е доста абсурдна история за младеж, започнал с участие в акселерационистки онлайн чатове, чийто стремеж да води „нормален живот“ в крайна сметка някак го отвежда в Украйна, където подкрепяните от Русия паравоенни организации воюват срещу неонацистки фракции и редовната армия. Това е и поредното доказателство за правотата на експертите по тероризъм, когато  се опасяват, че Украйна се е превърнала в разсадник за екстремизъм, привличащ неонацистки групировки като „The Base“ и създаващ радикализирани бойци.
По същия начин, по който джихадистки организации като ИДИЛ и Ал-Кайда експлоатираха войните в Сирия, Ирак и Афганистан, за да трансформират своите движения в глобален въоръжен бунт, Украйна служи като тренировъчен лагер за крайната десница. От началото на шестгодишния конфликт чужденци отиват в Украйна, за да се присъединят към отряди като батальона „Азов“ и „Десен сектор“. Двете организации имат активно участие на фронтовете в Източна Украйна и поддържат връзки с международните неонацистки мрежи.

От ФБР са отказали да коментират пред VICE случая на Бърчфийлд. Според многобройни източници на медията, познаващи младежа, той е искал да получи военно обучение и боен опит. Известно време обмисля да се запише в армията на САЩ, но вместо това решава да замине за Украйна и да се опита да се присъедини към военен отряд, използвайки свой контакт в страната.

Бърчфийлд е потвърдил пред VICE в разговор през Instagram, че е пътувал до Украйна с намерението да се бие срещу руските сепаратисти, за да натрупа фронтови опит, който да му послужи в бъдещата работа като наемник. Профилната му снимка в Instagram е на националистически монумент в град Лвов в Западна Украйна, който e свързван с отрядите на смъртта от СС „Галичина“.
Американецът признава, че е „бил част“ от „The Base“ и е участвал в тайните им чатове до ноември 2019 г. За да бъде допуснат до тази чат стая, той е трябвало да получи препоръка от по-старши членове на групата. Наскоро Guardian разкри, че лидерът на „The Base“, известен с псевдонима Норман Спиър, всъщност е 46-годишният Риналдо Назаро от Ню Джърси. Смята се, че в момента той се намира в Русия.
Това е накарало Бърчфийлд да се отрече от групировката. „Не подкрепям никоя група или индивиди с връзки с диктаторския режим на Руската федерация. Напълно се отричам от „Норман Спиър“ и всеки друг, който подкрепя руската държава“, е заявил той пред VICE. Също така заявява, че пътуването му до Украйна не е било с помощта на „The Base“.  Бърчфийлд твърди, че в момента се намира в Словакия, тъй като украинската му виза е изтекла.

Спиър никога не е обсъждал публично връзките на групата с войната в Украйна. През 2018 г. обаче той участва в неонацистки подкаст заедно с друг американец, за когото се смята, че е свързан с батальона Азов, и който подканя неонацистите да се включват във войната в Украйна. Сред темите, обсъждани от Спиър и домакина в този разговор, са и терористичните актове, извършени от крайнодесни „вълци-единаци“.

Според информацията на VICE Спиър е изказвал мнение, че войната в Украйна би могла да се използва като тренировъчен полигон за членове на организацията му, че те могат да се калят на бойното поле там и впоследствие да използват опита си в САЩ

Когато медията установява контакт с Бърчфийлд за пръв път, той отрича да е свързан с „The Base“ и твърди, че просто е бил добавен в някакъв общ чат на сървайвълисти и дори не е осъзнал, че това е някаква организация. (Спиър често използва сървайвалисткото движение като параван, чрез който организацията му да изглежда законна. Вместо съвети за оцеляване обаче, членовете на „The Base“ са си разменяли упътвания за създаване на бомби, обсъждали са терористични атентати и са организирали военни обучения.)

В последните си съобщения до VICE Бърчфийлд признава, че е бил свързан с „The Base“, но омаловажава участието си в терористичната група. Той твърди, че е останал при тях около шест месеца, защото се е страхувал за себе си и семейството си – тъй като “ The Base“ са научили истинската му самоличност от публикация на антифашистки сайт през май 2019 г.
Бившата му приятелка е коментирала пред VICE, че той е отишъл в Украйна с изричната цел да воюва, и че се е самоопределял като неонацист, борещ се за бяла етнодържава – ключов стълб от идеологията на „The Base“.
Присъствието му в Украйна е оповестено за пръв път в разследване на изданието Triad City Beat, посветено на връзките между американски неонацистки групировки и украински паравоенни отряди. При публикуването на материала връзките на  Бърчфийлд с „The Base“ все още не са били известни.

„Това не е извинение, но така стоят нещата. Аз бях хлапе без много житейски опит, когато за пръв път се забърках в това. Статията, която изкара наяве самоличността ми, съсипа всякакви възможности да си намеря работа и да имам нормален живот. Така че реших да отида другаде (Украйна), за да имам този нормален живот, исках семейството ми да е в безопасност. Бях и все още съм млад човек, който е взимал лоши решения, и работя активно, за да оставя това зад гърба си“, заявява той пред VICE.

Не се знае какво точно е вършил Бърчфийлд в Украйна. В интервю пред Triad City Beat той заявява, че бил там като гастрономичен турист. След доста обширни и подвеждащи разговори с журналистите от  VICE той в крайна сметка признава, че е заминал за страната с намерение да воюва, но след срещата на високо равнище в Нормандия през миналата година неговите планове са се променили. Той настоява, че намерението му е било „да се присъедини към каузата на Украйна по законовите канали и да допринесе за военните усилия“

Моли Салцко, анализатор в неправителствената организация за наблюдение на тероризма Soufan Center, заявява, че връзките между „The Base“ и войната в Украйна са поредният предвестник на един глобален проблем. „За борещите се за бяло превъзходство конфликтът в Източна Украйна е същото, което беше Афганистан за салафитските джихадисти през 80-те и 90-те. Да не забравяме, че Ал Кайда, чието име също се превежда като „базата“, се роди от конфликта в Афганистан“, подчертава тя.

Салцко казва, че завръщането на воювали в чужбина членове на групи като „The Base“ представлява особено голям риск за националната сигурност. Специалистите по контратероризъм имат подобни опасения за бойците от ИДИЛ, които биха могли да се промъкнат незабелязано в родните си държави и да започнат да използват там опита, натрупан от войните в Ирак и Сирия.
„Пътуването до Украйна позволява на американски неонацисти да натрупат реален боен опит. След завръщането си те могат да обучават други и да използват придобитите си умения за организиране на терористична дейност в родината“, добавя Салцко.
Достъпната в онлайн пространството информация също потвърждава връзките между Бърчфийлд и „The Base“. Дигиталните следи от интернет активностите на Бърчфийлд, използващ псевдонима „Алперс“, го свързват с друг член на неонацистката организация – Лук Остин Лейн. Заедно с двама други членове на „The Base“, Лейн, който се е подвизавал в интернет под псевдонима „Войнствения будист“, е с повдигнати сериозни криминални обвинения за заговор за убийството на антифашистки активисти в щата Джорджия.

Бърчфийлд и Лейн са се появявали открито в екстремистки сайт на бели националисти, което може да се установи чрез архивираната кеш памет. Сайтът е основан от един от старшите членове на „The Base“, използващ псевдонима „Матиас“. Една от публикациите в сайта, подписана със същото потребителско име, което Бърчфийлд е използвал в Steam, гласи следното: „Надявам се, че тук ще мога да общувам с други фашисти и да подобря разбирането си за този мироглед, както и да подобря себе си по други начини в присъствието на съмишленици и другари“.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата