Пропускане към основното съдържание

Подаден е сигнал срещу председателя на ОИК Столична община

Подаден е сигнал до Централната избирателна комисия и КПКОНПИ относно назначаването на Полина Витанова за председател на ОИК Столична община. Според сигнала Витанова е председател на ОИК Столична община и в същото време е зам.-председател на Столичното дружество -  „Софийски имоти“ ЕАД, което представлява конфликт на интереси.

Ето и целия текст на подадения до ЦИК и КПКОНПИ сигнал:

Обръщам се към ЦИК и КПКОНПИ със сигнал за извършено нарушение и с молба след като се провери изнесената информация да се констатира нарушението и предприемат всички произтичащи от това действия за отстраняването на нарушението, санкциониране на извършилите го и предприемане на мерки за недопускането му в бъдеще.

Смятам, че с назначаването на г-жа Полина Василева Витанова за председател на ОИК Столична община грубо са нарушени разпоредбите на ИК, ЗПКОНПИ, принципите за разделение на властите и функциите на демократичната държава. Полина Василева Витанова е избрана от Столичния общински съвет (СОС) след конкурска процедура на изборна длъжност от местен орган за член на Съвета на директорите (СД) на „Софийски имоти“ ЕАД, а по-късно е избрана от СД и за зам.-председател на СД на „Софийски имоти“ ЕАД, дружества със 100 % общинска собственост.

Заемането на тази изборна длъжност, която г-жа Витанова заема и в момента, е изрично упомената като несъвместима в разпоредбите на чл.81 и чл.66 от Изборния кодекс.

Несъвместимост
Чл. 66. (1) Докато заема длъжността си, член на районна избирателна комисия не може да бъде: ... т. 2. на изборна длъжност в държавен или местен орган;...
Избирането на членове на СД се извършва от СОС, съгласно разпоредбите на ЗМСМА, ТЗ и в случая е за срок/мандат от три години. Като в случая избирателното тяло е Столичния общински съвет, състоящ се от 61 общински съветника.
Във връзка с изложеното, се обръщам към ЦИК с настояване да извърши проверка на изложените факти и обстоятелства и да вземе свои решения:

1. За освобождаване на г-жа Полина Василева Витанова като член и председател на ОИК Столична община поради факта, че заема тази длъжност в нарушение на чл.66 и чл.81 от ИК тъй като е на изборна длъжност в държавен или местен орган.

2. Да разпореди преразглеждате на решенията на ОИК Столична община вкл. и най-вече на тези решения, в които нейният глас е бил решаващ за постановяването на решение.

3. Да провери дали има и други подобни случаи на нарушение на ИК и да предприеме мерки за отстраняването им и недопускането им в бъдеще.

Автор на публикацията: Иван Иванов

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.