Пропускане към основното съдържание

СКАНДАЛНО: Парното поскъпва с 200 лева

Отоплението продължава ударно да поскъпва. Ако през миналата година отоплителният сезон за имотите 50 - 70 кв. м средно е струвал 522,22 лв., то тази година средните стойности се увеличават до 721,26 лв.
Това отчетоха от "Техем" при представянето на данни за потреблението на отопление и топла вода на клиентите в София през отоплителен сезон 2018/2019 г., отразено в изготвените изравнителни сметки. Клиентите за София на "Техем" са 180 000.

Средният разход за вода за 12 месеца за най-малките имоти до 50 кв. м е 216 лв., а средният разход за отопление е бил 251,55 лв. или общо 467,60 лв. е средният разход на малките домакинства – това е крайната стойност на отоплителния сезон, отчитат от „Техем“. „Толкова е струвал отоплителният сезон за периода от 1 май 2018 г. до 30 април 2019 г., което включва отопление и топла вода“, обясни Милена Стоянова, управител на „Техем“. За средните имоти 50-70 кв. м сезонът е струвал общо 721,26 лв. – 303,01 лв. за топла вода и 418,26 лв. за отопление. „Това са средните сметки на този тип жилища, или най-масовите жилища са от този порядък“, посочи Стоянова. Имотите над 70 кв. м – за тях отоплителният сезон е струвал 977,60 лв. – отоплението 607, 65 лв., а водата 369,95 лв.

Милена Стоянова обясни, че има три причини за повишението на сметките в тази година. „Една от тях е увеличената цена на топлинната енергия спрямо миналата година с 16%, което определено дава своят ефект върху крайната сума за имота и за домакинствата. Други две причини са това, че сезонът е по-дълъг, по-студен и като се добави и увеличението на цената, резултатът е такъв. Близо 100 лв. повече за най-малките имоти тази година като крайна сметка спрямо миналата, близо 200 лв. за средните имоти и малко повече – 270 лв. за най-големите домакинства“, посочи тя.

Като цяло обобщението за този сезон е, че той е доста по-дълъг, по-студен. Тази година 174 отоплителни дни има и 4,4 градуса е средно дневната температура през отоплителния сезон, каза Милена Стоянова. За сравнение миналата година софиянци са използвали отопление 168 дни със средно дневни температури 5,49 градуса.

Тази година 59,9% от клиентите на „Техем“ в София са получили изравнителни сметки със суми за доплащане към Топлофикация София, докато останалите 40,1% ще възстановяват средства от топлофикационното дружество. За сравнение миналата година това съотношение е било 53% към 47% в полза на тези, които са възстановявали суми. Близо 13% от клиентите на „Техем“ в столицата са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване или доплащане до 10 лв.

„По–отношение на отоплителния сезон както всяка година, така и тази все още имаме неотчетени клиенти. Това, което наблюдаваме като трайна тенденция вече последните години е, че техният брой чувствително намалява. Към момента имаме 1588 потребители, които все още не са осигурили достъп за отчет, или са го направили, но предстои да бъде извършен в близките седмици“, обясни Стоянова.

Всички клиенти на „Техем“ с индивидуални разпределители в София ще получат корекции на изравнителните сметки, казаха от там. За 5000 сгради, клиенти на топлинния счетоводител в София, вече са изработени корекции на изравнителните сметки, които ще бъдат предадени на Топлофикация София и фактурирани със сметките за месец август към 15 септември 2019 г. Причината за това, посочиха от „Техем“, е допусната неточност при ръчно въвеждане на данни за среднодневните температури за 15 дни в месец декември 2018 г. Допуснатата неточност е констатирана от „Техем“ след изпращане на първоначалните информационни фактури. Реално последствия за клиентите няма да има, защото корекциите вече са направени в 30-дневния период за рекламации. Корекциите не засягат сградите с апартаментни топломери и тези, които са ползватели само на топла вода. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.