Пропускане към основното съдържание

Бойната кралица: Бъдещият ми съпруг трябва да се гордее с мен

Бойната кралица Суад Салимова, която представлява Азербайджан в професионалния MMA, даде интервю за Oxu.Az.


- Да започнем с Вашето име. Кой Ви го е дал, какво означава?

- "Суад" е арабска дума, означава "щастие". Майка ми хареса това име и ми го даде.

- Кога започнахте да спортувате?

- На16 години. Започнах да практикувам Ушу Санда (бел. на редактора, вид китайско бойно изкуство). Първият ми треньор беше Рамин Аллахвердиев.


- Ти си започнала с художествена гимнастика и карате ...

- Да, като дете майка ми искаше да тренирам художествена гимнастика. Но тогава видях, че това е твърде елегантен спорт и не ми хареса. В училище момичетата бяха жестоки към мен. Тогава разбрах, че съм много нежна, трябваше да бъда по-груба и бойна. След това се преместих да тренирам карате. Гените също имаха значение за моя избор. Когато бях малка баща ми получи черен колан по карате.

- Защо престанахте да се занимавате с карате?

- Не ми хареса! Занимавах се само два месеца. Не обичам да се бия само с крака. Затова отидох в Ушу Санда, защото има удари с двата крака и ръце, а след това и кикбокс. Аз съм петкратен шампион на Азербайджан. Сега съм в ММА.


- Живяли сте в Амстердам в продължение на една година. Как стигнахте до там?

- За първи път отидох там на тримесечен тренировъчен лагер. Чух, че кикбоксът е много добре развит там. Хареса ми тренировъчната система. Въпреки това се върнах в Баку, но след това майка ми и аз се преместихме в Холандия. Там живеехме временно. Местните ме обичаха много. Бяхме много щастливи, че с тях тренира момиче от Азербайджан.

- Тренирахте ли в същата фитнес зала, където е бил и Бад Хари?

- Да. Видях го там и направих снимка. Въпреки че е известен спортист, той е много земен човек. Когато научил, че съм от Азербайджан, си спомнил Забит Самeдов (бел. на ред. кикбоксьор от Азербайджан).


- Един от най-престижните турнири по професионален кикбокс се е турнирът "Слава". Какви са вашите шансове да участвате в него?

- Винаги има шанс. Най-важното е да вървиш напред и да го искаш. Наред с вярата, трябва да се тренира много. Майк (треньор Суад Салимова в Амстердам) има много добри връзки със "Слава", но ММА е основната ми цел. Искам да опитам с UFC или Bellator.


- През декември миналата година в Рим проведохте първата професионална битка в ММА. Разкажете за това ...

- Моят съперник беше местната състезателка Мария Витория Колона. Тя, за разлика от мен, имаше опит (в ММА). За първи път се бих в клетка - в осмоъгълник. Беше битка от три рунда по 15 минути. Съперникът ме изпрати в нокдаун два пъти, така че съдиите й дадоха победата. Но след борбата се почувствах горда и разбрах, че ММА е за мен.

- Получени след това предложение да участват в MMA битки?

- През май ми предложиха да се бия в България. Но аз отговорих, че имам нужда от време. В MMA не може да се напредва прекалено бързо. Необходимо е да се овладее граплинг техниката (улавяне). За да спечелите, трябва да сте в състояние да се биете на най-високо ниво. Сега съм в Баку - градът на борбата, искам да подобря моята подготовка в тази част от смесените бойни изкуства.

- Имате ли спонсори?

- Имам двама спонсори. Те ми осигуряват дрехи и спортни напитки. Надявам се, че ще имам и нов спонсор. В крайна сметка, не е възможно да се тренира без пари. Аз също имам и друга работа.

- Какво правите освен спорта?

- Аз преподавам английски и френски. Имам студенти в Баку и Амстердам. Любимият ми език е френски. Аз го изучавах в курсове. Според мен френският е най-добрият език в света.

- Вие сте единственият представител на Азербайджан в професионалната MMA. Това води ли до по-голяма отговорност?

- Много голяма отговорност. Винаги ще се боря за азербайджанското знаме. В която и да е страна, аз няма да променя гражданството си в никакъв случай. Искам да говоря от името на Азербайджан. Искам да покажа, че жените могат да се бият. Често можете да чуете, че ММА не е за момичета. И искам да бъда добър пример за това, че една жена може да бъде едновременно красива и силна.


- Когато ще се стигне до избор за партньор в живота, предпочитате ли той да бъде някой, който няма да се намесва в спортната Ви кариера?

- Никога няма да избера човек, който ще ми причини проблеми (смее се). Моят бъдещ съпруг може да бъде както спортист, така и пилот. Но той трябва да ме приеме, такава каквато съм. Не ми трябва ревнив човек. Напротив, той трябва да се гордее, че не отивам в барове и ресторанти, а в залата. С ревнив човек нищо няма да излезе.

- Имате почти три хиляди последователи на Instagram. Какво отговаряте на съобщенията на момчетата?

- Получавам много комплименти, понякога има и отрицателен. Но не отговарям на негативни послания. Трябва да се грижите за нервите си (смее се).

Сабухи Мусаев

Фото/Видео: Гусейн Гасанов

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.