Пропускане към основното съдържание

Пътната агенция се провали с електронните винетки, но за сметка на това даде в 222 000 лева за два баровски джипа

Агенция Пътна инфраструктура е купила два нови високопроходими автомобила за 222 хил. лева с ДДС, показва справка в информационната система за обществени поръчки.


Първоначално обществената поръчка бе обявена на 31 август миналата година. Тя е на обща стойност 1,3 млн. лв. с ДДС и е разделена на две обособени позиции - за закупуване на 51 нови леки автомобила, както и 2 нови джипа за нуждите на централната администрация на АПИ.

Четири дни по-късно министърът на регионалното развитие, към онзи момент в оставка, Николай Нанков нареди обществената поръчка да бъде прекратена, тъй като не е бил уведомен за нея.

Поръчката е обявена отново на 22 октомври 2018 г. След проведена процедура е избран изпълнител само по втората позиция - за доставка на два нови високопроходими автомобила. Договорът е публикуван в четвъртък на сайта на АПИ.

Фирмата "Вестауто - М" ООД със седалище в Бургас се задължава да достави два джипа Volkswagen Touareg до 60 дни. Те ще струват на Агенция "Пътна инфраструктира" 222 хиляди лева с ДДС.

Автомобилите са модел 2018 и трябва да са оборудвани с кожена тапицерия, телефон, бордкомпютър, автопилот, сензор за дъжд, затъмнени задни стъкла и да са в цвят тъмен металик.

OFFNews изпрати до агенцията запитване защо централното управление се нуждае от толкова луксозни автомобили.

По-късно от оттам обявиха, че "естеството на работа в Агенция „Пътна инфраструктура“ изкисква и наличието на високопроходими автомобили". 

"През миналата година беше проведена обществена поръчка за покупката на 51 нови автомобила, които са за областните пътни управления, които отговарят за текущото и зимното поддържане на близо 20 000 км републиканска мрежа, а с въвеждането на тол системата на тях ще се възлагат и редица други отговорности, свързани с поддържането на порталните рамки. Двата високопроходими автомобила са необходими за шофиране през зимата и при тежки метеорологични условия, когато трябва да може да се преминава безпрепятствено и безаварийно през високопланински райони, през пресечени терени и участъци в строителство и т. н., което е невъзможно да се осъществи с автомобил, предназначен за градски условия", обясняват от АПИ.

"През 2018 г. и 2017 г. са бракувани 117 превозни средства, а над 65% от автомобилния парк на пътната администрация е над 10-годишен и това налага неговото обновяване", уточняват те.

През 2016 г. подобна обществена поръчка предизвика скандал. Тогава три луксозни джипа Тoyota, които бяха купени за обслужване на държавните горски стопанства в Смолян, Сливен и Благоевград, се оказа, че се ползват от Националната служба Охрана. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата