Пропускане към основното съдържание

Само в Bgpravda: Скритите тайни на Джордж Сорос

Джордж Сорос, чието истинско име e Дьорд Шорош е роден в Будапеща на 12 август 1930 г. в семейство на евреи. Бащата на Джордж е бил адвокат и издател, опитал да публикува списание на есперанто, но без успех. През 1914 г. е отишъл доброволец на фронта по време на Първата световна война, но е бил заловен от руснаците и заточен в Сибир, където обаче успява да избяга от лагера и се завръща обратно Будапеща. Именно заточването на баща му в Сибир по-късно прави Джордж Сорос явен враг на Русия.


През 1947 г. еврейското семейство на Сорос е трябвало да отпътува с влак към лагера на смъртта в Аушвиц, но благодарение на фалшиви документи се спасяват в Англия.
Там Джордж Сорос влиза в Лондонското училище по икономика и успешно го завършва след три години. В Лондонското училище лекции изнася австрийският философ Карл Попър, който става ментор на Сорос в бъдеще. Целта на живота според Карл Попър е установяването на земята, на така нареченото отворено общество.

След като приключва с образованието си Сорос работи като продавач. Той обикалял страната в опит да продава различни вещи, но тази работа била прекалено скучна за него и след три години успял да се премести в Америка. Това става благодарение на приятел на неговия баща. Въпросният мъж се е казвал Майера, който изпраща покана на Сорос, за да може той да се озове в Америка. Самият Майера е бил собственик на малка брокерска фирма на Уолстрийт. Там Сорос стартира своята кариера, като купува ценни книжа в една страна, а след това ги продава в друга. След това Сорос се насочва към така наречения вътрешен арбитраж (продажба на вътрешния пазар на комбинирани акции и ценни книжа). Така Сорос натрупва първите си по-сериозни капитали, но президентът Кенеди въвежда допълнителни такси за този вид търговия и така бизнесът на Джордж, рухва за една вечер.

През периода 1963-1966 г. Сорос се насочва към философията. Той успява да издаде своя трактат "Тежкото бреме на съзнанието", но Сорос не е доволен от своя труд и през 1966 г. решава отново да се завърне в бизнеса. Именно през 1969 г., Сорос става директор и съсобственик на фонда, наречен Double Eagle, който по-късно става така известния Quantum Group. Фондът извършва спекулативни операции с ценни книжа, които му донесоха милиони долари печалба. До средата на 1990 г. "Quantum" има на разположение 10 милиарда долара. Днес, всеки долар, инвестирани във фонда, се е превърнал в 5500 долара. На 15 септември 1992 г., когато, благодарение на предприетите операции от Сорос, свързани с резкия спад на паунда, неговото състояние се увеличава с още 1 млрд. долара. След този ден, Сорос стана известен като "човекът, който счупи банката на Англия".

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата