Пропускане към основното съдържание

Жертвите на прехода или 10 години от убийството на Жоро Илиев

Преходът в България взе своите жертви.
За някои те са герои, за други - гамени. И въпреки това остават в историята на България така, както героите от ВМРО леви и десни, които преди 100 години започват първата истинска гангстерска война в света, но не за пари и власт, а за България.
Точно преди 10 години седяхме с приятели в ресторанта в откритата част на Мултиплейса в Слънчев бряг. До нас на съседна маса пиеха втора бутилка уиски Жоро Илиев и Вальо Златев, шефът на Лукойл. Жоро беше с бяла риза, цялата разкопчана и стоеше на най-външното сепаре, с лице към улицата. Охраната му беше на съседни маси с чаша безалкохолно.

 Въпреки, че Жоро знаеше от гадателите на жена му Мая, че в тези дни има опасност за живота му, той по никакъв начин не показваше, че се страхува като мишка - подобно на много други герои от прехода...
Нали помните как се завиваха с одеала и тичаха от колите до входовете.
 Тогава за последен път видях Жоро Илиев жив.
Днес се навършват 10 години от показното убийство. Вечен покой на духа му.
Помня и първата ми среща с него - бях още стажант-репортер в Нощен Труд. Било е 96-та година, малко след убийството на брат му. Тогава много нашумяха вулгарните романи на Христо Калчев за групировките ВИС и СИК.

Като човек, израснал в среда на аристократи, за мен тези борчески групи бяха меко казано лишени от еволюция.
Още в гимназията се озовах в една компания с Дони, Момчил, Коцето, Ники, който после замина за Швейцария, Стенли и всички музиканти, с които се събирахме на Синьото кафе...
По това време Денис Ризов се завърна от чужбина с Ахат и заедно с Фънки и Амебата се държаха точно така, както по-късно им подражаваха и мутрите.
"Не се занимавай с тия педали, идвай с мен да те водя на купон", в типичния си стил ми заповяда Денис още на втората минута след запознанството ни.

Естествено, в типичен за мен стил, му казах да се разкара на секундата, докато не е видял и другото ми лице :) Та това се случи 91-92 година.
Това е причината и първите ми интервюта в Нощен Труд да са с музикантите, с които пораснах.
Докато не се озовах на наградите Мъж на годината 1996 г. Правих анкета с гостите: Ако спечелите тази награда, какво ще правите с меча, който подаряват на призьорите. Прав до стената, все още неугледен, с неоформена къдрава косичка, стоеше Жоро Илиев в компанията на Чавдар Писарски - по това време той винаги беше плътно до него. На моя въпрос Илиев  отговори директно, без дори да се замисля: "Ще режа глави!"...

Което естествено бе заглавие на статията ми.
На другия ден главният ни редактор Пламен Каменов ми каза - Имаш уникален шанс първа да направиш интервю с Жоро. И аз казах - Добре, въпреки, че мутренските теми никога не са ме вълнували...
За да стане това интервю обаче, трябваше Писарски да отговаря и да обмисля добре въпросите. А те бяха доста неудобни за ВИС и СИК - не пропуснах нищо от скандалните факти, изнесени в  книгите на Христо Калчев. Поканиха ме да уточняваме на въросите в дискотека Нерон - тогава Жоро и Писарски имаха там нещо като офис.Започнаха претенциите - може ли без тези въпроси от книгите на Калчев, хайде да махнем тези скандални теми...
Разбира се, че не може без тези въпроси, бях категорична аз...
И така цял месец.

И изведнъж в Дневен Труд се появи интервю с Жоро Илиев на цяла страница - ама толкова мазно и Пиарско, че чак ме досрамя, че съм журналист....
И така приключих губенето на време с Жоро и Писарски. .
Месеци по-късно цялата ни държава се контролираше от ВИС и СИК. Управлението на Виденов бе пълна катастрофа.
Точно тогава моят приятел още от ученическите години Дони създаде инициативата НЕ НА СТРАХА! Обади ми се в редакцията и помоли да съдействам призива му да бъде публикуван във в. Дневен Труд. Отново поисках съдействия от главния ни редактор Каменов, който и до днес си остана от малкото журналисти, изразяващи свободно позицията си.
Тошо Тошев обаче го отряза и каза, че това не може да излезе в Труд.
По същото време Дони правеше опити да се даде повече гласност на революционната му идея в Дарик радио, Стандарт и в телевизиите, но без успех.

Благодарение на Каменов обаче призивът НЕ НА СТРАХА и интрвюто, което направих с Дони излезе в Нощен Труд. След което последваха първите заплахи за убийство срещу мен.
Звъняха на редакционния ни телефон, тогава още нямахме мобилни телефони...
Казвах им адресът на редакцията, за да дойдат и да изпълнят заплахите си. Те пък изобщо не се появиха :))
И така - с две думи, никога не съм приемала насериозно тези хора. През годините правих интервюта с Карамански, писах статии за убийството на Поли Пантев, който пък чрез моята колежка от крими отдела Ирен Делчева искаше да се запознава с мен. По-късно вторият ми мъж се оказа доста близък с повечето герои от прехода и така се озовах на вечеря с Маджо - толкова охраняван човек никога преди и след това не съм виждала...

Да не говорим за срещите с много други герои, повечето от които вече не са живи.
През последните години се оказа, че след толкова години отказ да комуникирам с подобни хора, най-близките мъже на сърцето ми са били част от тези структури.
И до днес мъжете от този контингент ми пишат дори във Фейсбук и искат медийно съдействие от мен. И с каквото мога им помагам. Категорични са, че съм криминален журналист - явно така са ме запомнили от инициативите на Дони срещу групировките.

Това бе причината друга възлова фигура от прехода - Таки, да седне на сепарето ми в столичен клуб, за да се запознаем и да помоли да спрат публикациите в Нощен Труд за начините, по който го охраняват гардовете му... Като му казах, да се свърже с Тошо Тошев и да се разбере с него, той ми каза: Аз знам, че от теб зависи тези публикации да спрат!
Та така...
Журналистическата професия е истинско богатство, защото ни среща с хора от всички сфери на обществото.

Патриция Кирилова, ПР и журналист

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата