Пропускане към основното съдържание

Само в Livenews: Правят сдружение за защита на ракията


Национално сдружение за защита на ракията ще бъде създадено утре в Пловдив, научи Livenews. Целта е дребните производители на спиртни напитки да бъдат защитени от новите поправки в закона, които са в сила от началото на годината.


Livenews се свърза с инициатора на събитието Стоил Атанасов, който коментира новите правила при варене на домашна ракия. Според него е крайно неуместно да се поставя срок, в който може да работят казаните, защото по този начин някои заявки на граждани няма да могат да бъдат изпълнени поради липса на време, а освен това ще трябва да се правят и съкращения в персонала.

„Работник, който работи при мен целогодишно, сега ще трябва да го съкратя и да иде на трудовата борса, да взима обезщетение от държавата. Вместо да плащам ДДС и акциз на три казана с новите правила ще го правя само за един, поради ограниченото време за работа. Така няма да се увеличат парите в бюджета, а напротив ще се намалят“, обясни Атанасов. 

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове важат за всички, които приготвят домашна ракия. Малките казани са тези, които са с вместимост до 500 литра. До края на 2015 г. според закона, малките казани са били с вместимост до 1 000 литра.
Сега според промените в Закона, всички казани от 500 до 1 000 литра попадат под специален лицензионен режим. Малките казани се вписват с специален регистър в ДА „Митници“. Това създава допълнителни трудности, защото преди всяко варене трябва да се подава уведомление до митницата и то 14 дена предварително.

Според Стоил Атанасов промените няма да се справят с нелегалните производители, а напротив ще ги стимулират да работят на "черно", защото пред легалните производители се създават прекалено много трудности. Именно и работещите в сивата икономика създават алкохол убиец, който няма нищо общо с истинската домашна ракия.

„Измененията са в интерес на големите производители и са направени изцяло по лобистки начин. Искаме да се борим с това нещо и затова ще се обединим, за да защитим интересите на малките и коректни производители“, каза още Атанасов.

Очаквайте продължение на темата!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата