Пропускане към основното съдържание

Голяма група имигранти напира към Капитан Андреево

Сирийски мигранти опитаха да преминат пеша по главния път от Одрин към границата при Капъкуле - Капитан Андреево, но бяха блокирани от силите на реда тази вечер. В началото това бяха онези около 800 мъже, които днес по обяд се струпаха върху асфалта на магистралата за Истанбул, край която е базиран лагерът им на открито.

На пътя се проведе голямата им петъчна молитва, службата бе водена от двама мюсюлмански духовници на турски и на арабски. Към богомолците се присъедини и валията на Одрин Дурсун Али Шахин. Наглед спокойната ситуация обаче на финала се преобърна – всички тези мъже тръгнаха на поход към града, като първоначално обявиха мирен протест заради затворената, според тях, граница с Гърция. Впоследствие с тях тръгнаха и жените, децата, възрастните.

Полиция и жандармерия опитаха да блокират шествието, но бежанците пробиха кордоните и в момента продължават похода си. След като бяха пропуснати, стана ясно, че имат намерението да се отправят към района, където границите с България и Гърция се събират, защото търпението им се е изчерпало и не могат повече да бедстват под открито небе. Тази група е от лагера, който е на близо 15 км от Одрин, други две групи са базирани на автогарата на 3 км извън града и в центъра. Засега походът на бежанците към границата е блокиран, както и достъпът им до Одрин.

Притокът на бежанци, установени в различните части на Турция към Одрин днес отбеляза пик, хиляди се придвижиха към граничния град или продължават да пристигат. Напрежението сред тях ескалира, след като 4-и ден не им се позволява да потеглят към границата с Гърция, а през всичкото това време те настояваха тя да бъде незабавно отворена, за да продължат пътя си към страните от Западна Европа. Всички те казват, че нямат намерения да се установят в България и Гърция, защото са се устремили към добре развитите европейски държави, където ги очакват близките им. Търпението им се изчерпа, днес изтече 3-дневният срок, даден от валийството, след който те трябваше да започнат връщане към вътрешността на Турция и после към Сирия и Ирак.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата