Пропускане към основното съдържание

Вижте как Съветският съюз фалшифицира историята (СНИМКИ)

Фалшифицирането на миналото е стара руска традиция. Дори древните руски князе са били „принудени“ да поправят коментарите за себе си в записките на хроникьорите – и да заличават някои свои действия, които биха ги поставили в лоша светлина пред потомците. Специалният период на историческата фалшификация обаче е събитийната фотография на СССР.

Комунистическите управници не просто са изисквали отразяването на „правилната“ история на Отечеството, но и постоянно са адаптирали съвсем скорошни събития, заснети от фотографи. Сайтът „Информационная детоксикация“ привежда 7 примера за този уклон в Съветския съюз.
Февруарската революция
1-1
Незабележителна с нищо снимка на 50-ина войници със саби и щикове с леки корекции се превръща във фотография, натоварена със сериозен идеологически заряд. Оригиналният фотос е от Литийний проспект в Санкт Петербург в първите дни на Февруарската революция (1917 г.)
1-2
Табелата „Часовници. Злато и сребро“ е заменена с правилното „В борбата ще постигнете правата си“, а на знамето е написано „Долу монархията. Да живее Републиката!“
Сътворение на стълпотворение
2-1
Изкуствено увеличаване на броя на участниците в проправителствени митинги е отколешна традиция на комунистите. Типичен пример е комбинацията от фотографии „Ленин говори на Дворцовия площад в Петрограф, 19 юли 1920 година“.
2-2
Тъй като редакторите в списание „Красная нива“ са сметнали, че на площада няма достатъчно хора, които въодушевено да слушат вожда си… просто са добавили тълпи и от други снимки.




Един за всички, всички за Сталин
3
На пръв поглед в картичката от 1930 г. „Сталин и масите“ няма нищо особено – лидерът стои величествено на фона на народа. На оригиналната снимка обаче е имало много по-малко хора. За да сгъсти публиката, фотографът е повторил фона няколко пъти (един и същи човек-маркер е отметнат с червена чавка).
Макар и символичен ход, той показва как още през 1930 г. основателите на комунизма са разбирали, че хората не са равни, а просто идентични.
Ленин и Крупская с деца в село Кашино
4
На оригиналната снимка от село Кашино има множество възрастни местни хора. След известно време обаче се оказало, че те всички са прокудени или депортирани. Кадърът е бил изрязан, фонът – затъмнен и се е получила христоматийната снимка на Ленин и Крупская с деца от село Кашино.
Непосредствено до Сталин на тази снимка е комисарят по вътрешните работи Николай Ежов
5-1
След разстрела на Ежов – разстрелян е и от фотографията.
5-2
Победа над Райхстага
6-1
С фотографията „Знаме на победата над Райхстага“ на Евгений Халдей има няколко заблуди и една фалшификация. На първо място, на снимката не е знамето, което съветските войници издигат до покрива на Райхстага в нощта на 1 май 1945 г. Кадърът на Халдея е постановка, а не репортаж и е заснет на 2 май.
6-2
Освен че не е направена непосредствено при превземането на сградата, има направени и няколко редакции. Човекът, подкрепящ знаменосеца, носи два часовника и се налага Халдей да изтрие единия, тъй като е ясно, че вторият е откраднат. Освен това е подчертан пушекът на заден план, за да се подправи снимката с повече драматизъм.
Третата редакция е свързана с хората на снимката – в Москва е решено, че реалните хора от кадъра не са политически коректни и те се превръщат в Мелитон Катария и Михаил Егорев.
Пияни космонавти – не
7-1
Всяко съветско дете, което е мечтало да стане космонавт, не е предполагало, че дори първият космонавт на СССР Юрий Гагарин е живял доста скучно. Нямало е бурен, рокендролски живот в съветската космическа действиотелност. А единственият космонавт, дръзнал да се възползва от положението си на космонавтска звезда – Григорий Нелюбов – много бързо бил отчислен от отряда.
7-2
Това се случило, след като той пиян нагрубил военен патрул. Нелюбов бил позорно уволнен на 17 април 1963 г., а три години по-късно той, потънал в депресия и алкохолизъм, се самоубива (според основната версия). Така е решено и споменът за него да бъде заличен – като се премахне и от общата снимка на Съветската космическа мисия.

Източник: ploshtadslaveikov.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата