Пропускане към основното съдържание

Нова Конституция и президентска република

Страната ни има кардинални проблеми, а това налага взимането на кардинални мерки. Липсата на икономически растеж, ниските доходи, високата безработица, неефективната и прекалено тромава съдебна система, водят до необходимостта нова и съвременна Конституция.

Най-важното при нея е да бъде съобразена със специфичните особености в България. Така например президентската република създава благоприятни предпоставки за съсредоточаване в ръцете на президента големи пълномощия, което стабилизира държавната власт. Това е крайно необходимо за държави, намиращи се в преход (Мексико, Русия, България). Преминаването към президентска република може да стане само чрез нова Конституция.

От гледна точка на контрола над отделните министри президентската република като че ли изглежда по-привлекателна. Самата президентска институция у нас в годините на прехода се оказа най-стабилна. Нито един държавен глава не си отиде предсрочно, както доста парламенти и правителства. Именно за президентската институция бяха пуснати и рекорден брой бюлетини за победител - 2 800 000 за д-р Желев през януари 1992 г.

В условията на парламентарна демокрация постепенно Народното събрание загуби ореола си. Думата депутат стана мръсна. Донякъде това се дължи и на самите народни избраници, които отсъстват от залата, гласуват с чужди карти, парламентарните групи се роят и отлюспват, често се променя и вотът на избирателите. Почти всички основни политически сили на прехода без ДПС изпаднаха в криза, а парламентът е преди всичко еманация на участвалите в изборите партии. Дори гласувания през 2001 г. и 2009 г., които преминаха доста активно, не бяха толкова за парламента, колкото за царя, а след това за генерала.

Това показва, че хората искат да избират личност, която да носи отговорност, но за да се носи отговорност, то трябва да има и правомощия. Именно това поражда и дебата дали не трябва да имаме президентска република. Президентът да има значително по-големи правомощия и то най-вече що се отнася до изпълнителната власт, за да може народът да знае, кой да наказва при новите избори. Иначе се стига до добре познатата ни ситуация, а именно коалиционните партньори да си прехвърлят мръсната топка.

д-р Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата