Пропускане към основното съдържание

Цели 700 000 души у нас живеят с по-малко от 100 лева на месец


През 2013 г. 21 на сто от населението е в риск от бедност, а един на всеки десет е в риск от дълбока бедност. Това съобщи Петър Ганев - старши икономист в Института за пазарна икономика. Основни причини за обедняване на хората са лошото образование и безработицата, а за малцинствените групи - и животът в гето, допълни Ганев, като цитира данни от анализ на ИПИ на тема "Бедност и рискови групи".


Най-рискови по отношение на бедността са семействата с двама възрастни с лошо образование с поне три деца и живеещи в райони с висока безработица. Най-ниската линия на бедността - т. нар. дълбока бедност, е за хора с доход 40 процента от медианния доход на глава от домакинство. По данни на НСИ този медианен доход за 2013 година е близо 3000 лева годишно или 250 лева на месец. Тоест, близо 700 хиляди души в страната живеят с доход под 100 лева месечно, а като бедни се определят 1,5 млн. души с 60 процента от медианния доход или 150 лева месечно, са изчислили в ИПИ.

Именно хората в дълбока бедност сериозно изостават в доходите от средната класа и най-малко се влияят от промените в икономическата среда. Сред най-рисковите групи, които са зависими от качеството на образование и процесите на пазара на труда, са безработните и неактивните. На практика всеки втори безработен попада в риск от бедност, а всеки трети - в риск от дълбока бедност.

Относителният дял на хората в дълбока бедност се увеличава постепенно от около 8,5 на сто през 2008-2009 г. до около 10 на сто през 2012-2013 година.

Различията в относителната бедност по икономическа активност са много големи, смятат в ИПИ. Бедността при заетите хора е чувствително по-ниска - едва 7-8 на сто от тях попадат в риск от бедност. Тази група е голяма и обхваща почти 3 млн. души, което означава, че около 210 хил. заети попадат под линията на бедността. Заетите в риск от бедност са предимно хора с минимални възнаграждения и на непълно работно време. Те попадат в определението "работещи бедни", но трудно могат да бъдат класифицирани като водеща рискова група. Заетостта гарантира получаването на някакъв доход, което прави малко вероятно "работещите бедни" да изпаднат в дълбока бедност, се посочва в анализа. При налагане на най-ниската линия на бедността /40 на сто от медианния доход или 100 лева месечно/, едва 2,2 на сто от заетите са в риск от бедност или това са около 65 хил. Души.

Групата на безработните е сред най-рисковите за попадане в бедност, като почти всеки втори безработен на практика е в риск от бедност - през последните три години има лек спад и през 2013 г. под 48 на сто от безработните са в риск от бедност. Това са около 190 хил. души. Общата картина показва, че рискът от бедност при безработните е почти седем пъти по-голям от този при заетите.

Рискът от бедност при незаетите е в рамките на 25-30 на сто, като оценките спрямо официалните данни на НСИ за работната сила показват, че това са около 360 хил. души. Тази група хора е разнородна и включва както тези, които нямат възможност /включително и физическа/ да работят, така и такива, които просто нямат желание, посочват от ИПИ.

Според изследването около 440 хиляди пенсионери живеят с доход под 150 лева месечно, а 100 хиляди с по-малко от 100 лева на месец.

Изследването показва, че 335 хиляди деца /под 18-годишна възраст/ живеят с по-малко от 150 лева на месец, а 205 хиляди - с по-малко от 100 лева месечно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата