Пропускане към основното съдържание

Икономическият министър Лукарски крие какво е правил 8 дни по време на командировката си в Америка!

Министерството на икономиката отказа да обяви каква е финансовата стойност на командировката на министър Божидар Лукарски в Съединените щати през втората половина на месец декември 2014 г., съобщава БГНЕС, като се позовава на отговор на запитване, получен по Закона за достъп до обществена информация.

Отговорът е подписан от заместник-министъра на икономика Любен Петров, който е заместник на Лукарски и в СДС. Визитата на Лукарски в САЩ бе изненадващо обявена в следобедните часове на 17 декември.

Два дни по-рано руската агенция РИА Новости съобщи, че от Белград, където взе участие в международен форум, българският министър на икономиката е анонсирал за предстояща на 19 декември среща в Москва с руския министър на енергетиката Александър Новак.

След като се оказа, че подобна среща не е записана в програмата на Новак, българският министър на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с руския си колега по телефона, а Лукарски отпътува за САЩ.

От отговора на МИ става ясно още, че Божидар Лукарски е бил командирован със заповед на премиера Бойко Борисов за период от 8 дни (17-24 декември 2014 г.).

За да обосноват изненадващото посещение на политическия си ръководител, от икономическото министерство предоставят подробна информация за търговско-икономическите отношения между България и САЩ в последните близо 20 години. Дори са цитирани данни, според които в последните шест месеца на кабинета „Орешарски" преките инвестиции от САЩ в българската икономика възлизат на 38,5 млн. евро.

„Подобна визита дава възможност за представяне на стабилните макроикономически условия в България и на предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация, както и за провеждането на срещи с представителите на администрацията на САЩ и деловите среди", гласи част от мотивировката за нуждата от дългата командировка на Лукарски зад океана.

В същото време, нито от отговора по ЗДОИ на МИ, нито от трите пресинформации (публикувани на 19, 22 и 23 декември) за срещите на Лукарски в САЩ, не става ясно той въобще да е имал разговори с представители на американската държавна администрация.

На практика се оказва, че за 8 дни в качеството му на български министър, Божидар Лукарски е имал работни срещи единствено с представители на частни компании, сред които и Майкъл Карш, собственик на търговски и складови площи на бул. Ботевградско шосе.

От отговора до агенцията става ясно, че две от срещите на Лукарски са били с българи, които живеят и работят в САЩ. Божидар Лукарски е разговарял с Калоян Михайлов, който от години заема вицепрезидентска позиция в един от отделите на Bank of America, с Николай Тагаров, представител в САЩ на българска IT-компания, който е присъствал на разговора с Рой Рахманинов от Mass Challenge, с Антони Георгиу, който е представен за „влиятелен инвестиционен посредник" с интерес да инвестира в България в областта на възобновяемите енергийни източници, както и с Холис Харт, управител на задграничните франчайзни поделения на Ситибанк.

За липсата на каквото и да е предварителна подготовка на посещението на Божидар Лукарски в САЩ говори и признанието на икономическото ведомство, че в делегацията не са участвали други представители от политическото ръководство или от администрацията на министерството.

В разговорите с представители на частни компании е взел участие единствено българското търговско аташе във Вашингтон Иво Константинов.

От информацията на Министерството на икономиката става ясно още, че би трябвало Божидар Лукарски да е пътувал сам от България до САЩ и обратно. Във връзка с изненадващото заминаване на министъра за САЩ на 17 декември, проверка на сайта Ureport.bg обаче установи, че

Ива Йорданова, жената, с която Лукарски живее на семейни начала е планирала пътуване за Ню Йорк също на 17 декември.

Сайтът дори публикува постинг на Йорданова в социалната мрежа от 9 декември, в който тя анонсира предстоящото заминаване. Ива Йорданова за кратко бе председател на Държавната агенция за българите в чужбина, но след обществен натиск бе принудена да подаде оставка.

В следващите дни се очаква Йорданова отново да се опита да заеме поста на председател на ДАБЧ като се яви на поискания от нея и организиран от вицепремиера Меглена Кунева предварителен конкурс по заемането на пост, който не изисква подобна процедура. Йорданова е бивш партиен кадър от партията на вицепремиера Кунева. Амбициозната дама нашумя и с участието си в телевизионния танцувален формат „Умна и красива".

От предоставения по ЗДОИ отговор на Министерството на икономиката става ясно още един факт - едва ли Божидар Лукарски е пътувал за България навръх 24 декември (Бъдни вечер - бел.ред.), когато командировката му в САЩ е приключила.

Писмото до БГНЕС, с което се отговаря МИ на въпросите по ЗДОИ, носи дата 30 декември, като документът е подписан от заместник-министъра Любен Петров, който очевидно е бил оторизиран да представлява институцията, докато титулярът отсъства от страната. За това, че Божидар Лукарски не е бил на работното си място в двата работни дни между Коледните и Новогодишни празници говори и

липсата на каквато и да е информация за негова дейност, която да е публикувана на сайта на Министерството на икономиката или в информационните агенции.

Освен това в края на отговора се посочва, че „допълнителна подробна информация за резултатите от посещението на министъра в САЩ ще бъде оповестена след завръщането му“, т.е. може да се счита, че към 30 декември Лукарски все още е бил извън страната.

Отсъствието на Лукарски от страната би могло да се обясни и с факта, че приятелката му Ива Йорданова, както сайтът Ureport.bg съобщава още на 17 декември, има рожден ден на 26 декември, който очевидно е плануван да се празнува в Ню Йорк или друга точка на света. За това, че Лукарски, освен срещи във Вашингтон е планирал посещение и в Ню Йорк, става ясно още от анонса за посещението му в САЩ.

В предварителната информация от 17 декември се съобщава, че министърът на икономиката ще има срещи с българската общност в Ню Йорк.

На сайта на българското посолство в САЩ информация за такава среща няма, а от МИ не са информирали дали Лукарски се е виждал с представители на българската диаспора. От информация за срещите на министъра, разпространена от пресцентъра на Министерството на икономиката, става ясно, че на 23 декември Лукарски все пак е в Ню Йорк.

Отказът на Министерството на икономиката да предостави конкретни отговори на два от зададените по ЗДОИ въпроси би могъл да се приеме с опасенията на администрацията, че оповестяването на маршрута, конкретните дати и стойността на самолетните билети до САЩ и обратно до България,

биха поставили министър Лукарски в неловка ситуация да обяснява дали е използвал държавни средства за лично пътуване.

Трудно би могъл да се очаква сериозен ефект за българската икономика от осемдневната командировка на Божидар Лукарски, с оглед на липсата на постигнати конкретни резултати от проведени от министъра неформални разговори с представители на частни компании отвъд Атлантическия океан.

В същото време, платеният от данъкоплатците разход по презокеанското посещение на министъра на икономиката е дало идеална възможност на Лукарски да отдели достатъчно време, извън няколкото служебни задачи за лични ангажименти, сред които и честването на празника на близката до сърцето му Ива Йорданова в Ню Йорк или другаде по обратния път към България.

Въпросите, на които от Министерството на икономиката не отговориха, се отнасят до маршрута и стойността на транспортните разходи (самолетни билети и вътрешни трансфери в САЩ), както и финансовите средства платени за нощувки, дневни и представителни на българската делегация по повод работно посещение на министър Божидар Лукарски в Съединените щати.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата