Пропускане към основното съдържание

Разследват ''ранобуден'' доцент, задигнал милиони от научния фонд

Прокуратурата разследва доц. Михаил Груев, преподаващ съвременна история в Софийския университет, за милиони левове, отпуснати от научни фондове. Оказва се, че той и негови колеги от различни ВУЗ-ове въртели сложни далавери с рецензии по проекти и източвали крупни суми, писа Телеграф. Окупацията на СУ, която публично подкрепи, пък била финансирана от същите тези учени.

Престъпната схема с рецензиите действала по прост и сигурен начин. Държавните пари отивали при проектите, чиито рецензии бъдат одобрени. Участниците в схемата намерили печеливши пробойни. През 2009 г. е изпратен доклад до фонд Научни изследвания, в който са описани далаверите, но той бил покрит. 

При одит са открити данни за сериозни нарушения на законите, в резултат на което десетки, дори стотици милиони левове, са присвоени незаконно.

Оказва се и че във фонда не са използвани всички постъпили рецензии. Неизползваните били тези с най-ниските резултати или с най-високите за съответния проект. Пренебрегването е направено с цел манипулация на крайните резултати за изгода на определени учени. Само доц. Михаил Груев бил гушнал около 340 бона, спечелени по негов проект и изплатени от фонда.
В далаверите са използвани почти едни и същи лица, които са писали ''правилните'' рецензии.
Груби сметки показват, че откраднатите държавни пари са около 20 млн. лева за периода 2009-2013г.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата