Пропускане към основното съдържание

Вижте кои ще са новите министри!

Изненадваща поредна среща между ГЕРБ и Реформаторския блок се проведе в парламента. Наредиха ли правителството, споразумяха ли се за министерските постове и постигнаха ли двете преговарящи групи консенсус за управленските приоритети...

Още преди да е съставено правителството вече се завъртяха имената на бъдещите министри. Спряганите за министерски кресла не коментират и въпреки че всички партии отричат, че обсъждат персонални назначения, в общественото пространство всекидневно се появяват версии за разпределение на ведомствата.

Очаква се утре вече да започне обсъждането на министерските постове между ГЕРБ и Реформаторския блок. Още вчера Томислав Дончев заяви, че причината да няма още коалиционно споразумение е именно липсата на персонални предложения от Реформаторския блок. На последните консултации ГЕРБ заявиха, че са готови да приемат и кандидатурата на Радан Кънев за министър-председател.

Това обаче е малко вероятно. Почти сигурно, е че лидерът на ГЕРБ ще е министър-председател за втори път. Част от служебните министри също се очаква да получат покани да останат на постовете си. Най-коментираните имена са на вътрешния министър Йордан Бакалов. За този пост от страна на Реформаторите се спряга и Атанас Атанасов . Със сигурност Цветан Цветанов няма да се върне на този пост.

Едно от най-важните министерства – Финансовото, ще остане почти сигурно за ГЕРБ и Менда Стоянова. Друг вариант е Владислав Горанов също като експерт.

Министерство на здравеопазването също ще се раздели трудно между двете партии. Там, освен фаворитът на ГЕРБ Десислава Атанасова, почти сигурна е и кандидатурата на Петър Москов. Сегашният служебен министър също има вероятност да продължи мандата си. За поста здравен министър като експертна фигура се спряга и името на шефа на ВМА - Николай Петров.

Двете партии ще разделят мегаминистерството на икономиката, енергетиката и туризма на две. Именно за икономиката и енергетиката са едни от спряганите имена. От Реформаторския блок се очаква да лансират за поста Мартин Димитров и Трайчо Трайков. Последното име обаче се очаква да бъде отхвърлено със сигурност от Бойко Борисов. Ивайло Московски почти сигурно ще заеме предишния си пост и ще ръководи Транспортното министерство. Лиляна Павлова също със сигурност ще се върне в изпълнителната власт.

За да са сигурни, че ще получат широка парламентарна подкрепа се очаква да бъде предложен министерски пост на АБВ и на "Патриотичния фронт. Най-вероятно социалното ведомство ще бъде предложено на експертна фигура каквато е вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Образователното министерство най-вероятно ще бъде ръководено от дамата от ГЕРБ - Милена Дамянова.

До края на седмицата трябва да е ясно дали това ще е съставът на новия кабинет, колко ще са вицепремиерите и кои ще са те. От патриотите за евентуален министър е спряган Поли Карастоянова, която да поеме ръководството на туризма, Патриотите обаче са категорични, че това няма да стане.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата