Пропускане към основното съдържание

Как да си вземете парите от КТБ?

Дали докладът на одиторите за КТБ е верен или не, ще се разбере евентуално след години, а може и никога да не бъде осветлено истинското състояние на нещата, тъй като при фалит активите се продават много под себестойността им.
Това пише в „24 часа” проф. Иван Т.Тодоров. Според него, големите кредитополучатели ще направят така, че да са най-големите купувачи на тези активи чрез поставени лица, тъй като са заинтересовани от това. Докато хората с пари над гарантираните от закона 196 000 лева са в най-тежка ситуация.

Те обаче имат поне 2 възможности да не са на абсолютна загуба. Първата е да продадат вземането си от банката на фирма, която има да връща кредит към банката. Разбира се, така няма да получите 100% от сумата, но във всички случаи ще си върнете част от влога.

От своя страна, купувачът на това вземане ще го прихване от своя кредит и ще дължи по-малко. Така всички по веригата печелят. Тази операция обаче трябва да стане преди БНБ да реши официално, че отнема лиценза на трезора.

Втората възможност е да встъпите в дълга на някой от кредитополучателите на банката. След като стъпите в съществуващ дълг, вие ставате солидарен длъжник на банката, но тъй като имате и влог, извършвате прихващане.

Когато това се реализира, започвате да си търсите парите от длъжника на банката, чийто дълг сте намалили с вашия влог. Трябва съответната фирма да е читава и почтена, за да ви изплати дължимото или част от него.

В частта от доклада на одиторите, публикувана от БНБ не е изяснен достатъчно въпроса колко са били необслужваните кредити, макар че официалните данни отпреди поставянето на КТБ под специален надзор са за ниско ниво на лошите вземания. Не става ясно и колко от теглилите кредит нямат сериозен бизнес и няма да могат реално да покрият дълга си. Затова трябва да се подхожда внимателно, ако се тръгне на който и да е от вариантите.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата