Пропускане към основното съдържание

За правото да се наричаме българи...

Да си българин е привилегия и чест, но и отговорност. Това е и призвание, което трябва да се пази и някакси не е добре, когато си българин на 50%. Все едно да кажеш - еми малко съм бременна. Ако има кураж да си българин, то бъди българин на 100% или бъди някакъв друг. Затова е редно да спрем практиката за двойно гражданство на хора, които са извън ЕС и искат да имат и български лични карти, за да пътуват свободно в Обединена Европа.

В тази насока може да вземем пример от някои мерки въведени от Руската федерация.
Поправки в руския закон "За гражданството" влязоха в сила в понеделник и те предвиждат руснаците да съобщават на Федералната миграционна служба (ФМС) не само че са граждани на друга държава, но и къде биха могли при желание да се преместят да живеят.

Започва работа и нов регистър за всички лица с двойно гражданство и право да пребивават в чужбина. Който не съобщи в предвидения срок тази информация или е допуснал грешки при представянето й, подлежи на глоби. Отказът да се споделят такива данни може да доведат до започване на дело и осъждане за криминално престъпление, а най-тежкото наказание е 400 часа (това са 10 работни седмици – бел.ред.) общественополезен труд.

България е сред страните в ЕС, които най-рядко дават гражданство на чужденци, но е най-добре тази порочна практика да спре. През 2011 г. България най-често е давала гражданство на граждани на Македония (44.4 на сто), Молдова (14.2 на сто), Русия (13.2 на сто) и Украйна (8.3 на сто).
Сред гражданите на ЕС онези, които най-често подават молба за двойно гражданство в друга страна от Общността, са румънците (26 000 за 2011 г.), след тях са поляците (11 000), италианците (7500) и португалците (6900). Най-често чужденците, които получават гражданство в ЕС, произхождат от Мароко, Турция, Еквадор и Индия.

Справка в нормативните актове показва, че двойното гражданство у нас може да възникне при деца, родени от смесени бракове, при осиновяване, сключване на брак между граждани от различни държави, при натурализация и при възстановяване на гражданство. В повечето други държави лицата, за да придобият второ гражданство се изисква да се освободят от предишното си гражданство. Двойното гражданство поражда затруднение за лицата — те имат задължения към две държави. Едновременно с това то създава трудности и в междудържавните отношения.

Има един друг сериозeн проблем, който все по рядко се споменава, а е от ключово значение за страната ни. Турци с двойно гражданство пак ще редят вота у нас, ако се премахне порочната практика за това, то изборният резултат на ДПС ще спадне значително. Турция не е членка на ЕС и няма никакво основание нейните граждани да имат и българско поданство. ДПС обаче си пази етническия вот и това трудно ще се промени без сериозен обществен натиск. Ето защо все повече хора трябва гласно и звучно да поискат да се премахне двойното гражданство за лица извън ЕС.

Не трябва да допускаме българското гражданство да става една лесна и бърза възможност за контролиран етнически вот или лесно преминаване на границите на ЕС, просто не е редно и не е справедливо към нашите деди, които са проливали кръвта си, за да имат правота да се нарекат - БЪЛГАРИН.

Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата