Пропускане към основното съдържание

PIK: Фирма на Цветан Василев плаща 30 000 лв. на месец на дъщерята на Костов - Мина

Иван Костов е най-ревностният адвокат на проваления банкер Цветан Василев, личи си от редовните му телевизионни изяви в последните дни. Задачата му е да хвърля съмнения върху разследването на прокуратурата и върху доклада на одиторите за състоянието на КТБ. 
Позицията на Костов е близка с тази на Цветан Василев, намекна дори главният прокурор Сотир Цацаров.

Откъде идва „топлата връзка”? Какво свързва банкера и политика?
Тази сутрин по Би Ти Ви Иван Костов отрече всякакви лични връзки с мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Подчерта, че банката е била продадена, когато той е бил премиер, но по това  време Василев не е бил сред купувачите, а е привлечен от тях по-късно. Възходът на банката стана по времето на кабинета "Сакскобургготски", тройната коалиция и при Бойко Борисов, каза Костов.

Така ли е обаче наистина и какви са фактите?
Бившият министър–председател, който извърши масовото раздържавяване на българската икономика в годините на прехода, довело до настоящото окаяно състояние на десетки български предприятия, в продължение на години е вземал пари от Цветан Василев чрез свързани с последния фирми, доказва разследване на ПИК. Ето защо сега, в тежките за избягалия богаташ дни, в които Василев трябва да отговаря за стотиците милиони, източени от КТБ, Иван Костов засвидетелствува своята лоялност.

Разследването на ПИК установи, че фирма на дъщерята на Иван Костов – Мина Костова, е получавала редовни (месечни) плащания от една от разследваните от прокуратурата фирми „пощенски кутии” на Василев, кредитирана от КТБ.

На 02.09.2013 г. фирма „Анторна” ЕООД, на която Мина Костова е едноличен собственик и управител, сключва договор за консултантски услуги с „Афлик – България” ЕАД, по който са и изплатени към момента общо 270 000 лева, или по 30 000 лева всеки месец (прилагаме отделно консултантския договор между двете фирми и справка от счетоводството на "Афлик" за изплатените суми. Първото плащане е на 2 октомври 2013).

Плащащата щедрите хонорари фирма „Афлик – България” ЕАД е регистрирана на небезизвестния адрес гр.София, ул.”Дебър” №17, с изпълнителен директор Никола Киров (същият е и член на съвета на директорите на предприятието „Дунарит” АД, гр. Русе), като фирмата притежава дялови участия в други „свързани” с Василев дружества – „Порт Инвест Русе” ЕАД и „Афлик Енерджи” ООД, както и до 2011 г. в „Шип Инвест” АД, което от своя страна е акционер в „Корабостроителница Русе” АД.

През периода 2008 – 2013 г. фирмата „Афлик – България” АД е кредитирана от КТБ и е раздавала, съответно е получавала, десетки милиони под формата на заеми от свързани дружества, като „Бромак”, „ТЦ – ИМЕ”, „Критие”, „Юлинор”, „Киа Моторс България”, „Русе Индъстри” и десетки други.
Само към 31.12.2010 г. (последния годишен отчет, който фирмата обявява в търговския регистър е за 2010 г.) общата сума на задълженията на „Афлик –България” ЕАД надхвърля 48 млн. лева.

Какви точно услуги дружеството на Мина Костова предоставя на „Афлик – България” ЕАД, не е ясно – въобще има ли реално изпълнение на някакви услуги или договорът е фиктивен, сключен само за да осигурява основанието за месечните плащания, по – вероятно не, имайки предвид и посочения в консултантския договор формален предмет на услугите, а именно „... изготвяне на анализи и прогнози на управленските и законодателни промени и на икономическите рискове и кризи в страната...”.

Явно е защо Иван Костов има интерес разследването срещу Цветан Василев и свързаните с него фирми да не постигне реални резултати, а вероятно плащанията към дъщеря му са само една малка част от взаимоотношенията между бившия министър - председател и бившия банкер.
Какво друго ги свързва, ще разберем скоро. Разследването на ПИК продължава.

Факсимиле от консултантския договор между фирмата на Мина Костова и свързаната с Цветан Василев "Афлик"

Счетоводен документ от "Афлик", онагледяващ плащанията към Мина Костова

PIK.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата