Пропускане към основното съдържание

Тайна армия от нацисти била готова за контраудар след Втората световна война

Секретна армия с хиляди бойци личен състав е била организирана в Западна Германия след края на Втората световна война, пише сп. "Шпигел", цитиран от novini.bg.

Ветерани нацисти, бивши членове на вермахта и частите СС, активно се подготвяли за ответен удар и съпротива при евентуална съветска атака в края на 40-те и началото на 50-те години.

Конспиративният проект излиза на бял свят едва преди седмици, след като историци случайно попадат на 321-страничен доклад за формацията в архива на германското разузнаване. До момента документите избягвали от вниманието на изследователите, тъй като били в папка под заглавие „Застраховки“.

Идеолог на начинанието е заслужилият генерал Алберт Шнец, който години по-късно ще стане началник-щаб на германската армия при канцлера Вили Бранд. Военният започнал заверата в Швабия, където живеел след края на войната. Той често бил домакин на срещи на ветерани от някогашната 25-а пехотна дивизия. На сбирките нацистите започнали да чертаят планове как да защитят Западна Германия, която по това време нямала право на свои армейски части, при съветска атака.

Идеята им била в случай на бойни действия да се изтеглят от германска територия и да поведат партизанска война срещу войските на Кремъл от чужбина. За целта Шнец трескаво търсел доброволци, финансова подкрепа от бизнесмени и логистична помощ от транспортни фирми. Всички 2000 души, записани в намерен списък на генерала, били убедени антикомунисти. Те действали в Щутгарт, Улм, Карлсруе и десетки други градове.

От открития доклад става ясно, че над 40 000 души били готови веднага да се включат в начинанието. Усилията на Шнец били подкрепени от нацисткия герой Ото Скорцени, прославил се с успешната си операция по освобождаването на Бенито Мусолини, арестуван от италианските власти през 1943 г. Скорцени искал да създаде и на Апенините организация, подобна на тази на Шнец. През 1951 г. двамата се договорили „за съдействие в Швабия“. Шнец организирал всичко в тайна, без мандат от германското правителство. Кабинетът на Конрад Аденауер разбрал за начинанието през 1951 г.

Канцлерът решил да не предприема действия срещу заговорниците, за да може да разчита на тях в извънредна ситуация. Той обаче не ги подкрепил заради опасенията от международен скандал и наредил на разузнаването да следи действията им.

Кога точно е разформирована тайната армия, не е ясно. До смъртта си през 2007 г. Шнец не казва и дума за заговора.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата