Пропускане към основното съдържание

Първо в Bgpravda: Войната в Украйна започна, водят се престрелки

В Украйна по границата с Крим се водят престрелки, а Русия продължава да струпва военна техника.

В Симферопол въоръжени хора са атакували военен обект, съобщава групата „Информационна съпротива”. „Нашите източници съобщават освен за ранения и за един загинал украински военнослужещ по време на щурма в Симферопол. Смъртта му потвърждават три различни източника”, съобщава във „Фейсбук” директорът на Центъра за военополитически изследвания Дмитрий Тимчук.

Според информацията, атакуван е фотограметричен център на Управлението на централното военнотопографско и навигационно оперативно обезпечаване на Въоръжените сили на Украйна. „От прозорците на близките до обекта сгради работят руски снайперисти. По наши данни към момента е ранен един човек”, съобщава групата.

На селекторно съвещание командващият на ВМС на Украйна кондраадмирал Сергей Гайдук е обявил, че са създадени запаси от продоволствие, питейна вода, гориво и дрехи за ограничен период от време. "Автономността на воинските части се колебае от 7 до 10 денонощия. Това ще им позволи да изпълняват задачите си без външин доставки", е казал той, предава УНИАН. “Зачестиха случаите на силово, демонстративно завземане на воински части с използването на автоматично и травматично оръжие", е обявил конкраадмиралът.

Той е добавил, че в Симферопол е бил ранен с два куршума в крака украински офицер. Освен това руски военнослужещи са минирали подстъпите към украинска воинска част във Федосия. Били са отвлечени и петима офицери. "Успяхме да си върнем двама от тях, но трима остават пленени от силите за самоотбрана на Крим", казва Гайдук.

Руски военни са обсадили и управлението за логистика и командване на ВМС на Украйна, което непосредствено отговаря за материалното осигуряване на корабите и бреговите части от националния флот.

"Те са спрели водата и електроснабдяването, не пускат никой да влиза или излиза, обсадата се засилва ежеминутно, но засега не са поставили ултиматум", съобщава пресслужбата на ВМС на Украйна. Без ток е и щабът на ВМС, в който са включени резервни агрегати, за да може да продължи управленето на частите и корабите на флота, се казва в съобщението.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк поиска свикване на комисия с участието на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия за незабавно решаване на въпроса със силовите действия на русите военни в Крим срещу украинските военнослужещи. Това Яценюк заяви в Министерство на отбраната, предаде УНИАН.

„Днес руските военни започнаха да стрелят по украински военнослужещи, а това вече са военни престъпления, които нямат срок на давност. Затова трябва да се свика незабавно комисия на министрите на отбраната на Украйна, САЩ, Великобритания и Русия, като участници в Меморандума от Будапеща. Да се реши въпросът за недопускане по-нататъшно ексалиране на военния конфликт и започване на политически диалог за възстановяване правата на украинската държава и спиране нарушаването на международното право от Руската федерация”, отбелязва Яценюк.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата