Пропускане към основното съдържание

Задават се рекордно високи сметки за ток

Задават се рекордно високи сметки за ток през октомври. Заради рекордно ниските температури през последните дни- енергодружествата предупредиха абонатите да се готвят за много по-високи сметки за месеца.


След големите януарски протести заради високите сметки за ток енергодружествата вече си взеха поука. Съгласно поговорката “Парен каша духа!” монополистите още с първите няколко рекордно студени дни за октомври започнаха да алармират как скача потреблението на домакинствата. А консумацията е прекия индикатор, че драстично ще ни скочат и сметките за този месец.

По данни на диспечерите в електроенергийният системен оператор този октомври спрямо октомври миналата година има над 15 процента увеличено потребление на ток. Такива горе долу са данните и от трите енергодружества. Ако температурата остане толкова ниска при равни други условия поне с 15% ще са по-високи сметките ни за ток.

След вчерашните 26 отрицателни температурни рекорда и тази сутрин имаше рекорди под нулата – на 5 места в страната. Разбира се, за всяко домакинство потреблението е различно и то зависи от потребността за топъл дом. А тук еднакъв аршин няма. Енергодружествата се надяват следващите дни времето да се затопли, но още от сега предупредиха абонатите си да се готвят за по-високи сметки. „Имаме една изключително студена първа седмица на октомври спрямо миналата година. Направихме справка в метеорологията и се оказа че ако сега през тази седмица средната температура е била 8 градуса, то през октомври миналата година тя е била 18-20 градуса на територията на ЧЕЗ. Това заедно с комбинацията и наблюденията от товарите ни ни накара да алармираме клиентите”, посочи Димчо Станев, директор в ЧЕЗ.

Затова въпреки последното понижаване на цената на тока за бита сметките ще са много по-високи. Както спрямо септември тази година, така и спрямо октомври миналата година. Експерти не изключват, ако октомври остане толкова студен до края, домакинствата да получат рекордно високи сметки за този месец в годината. „Ще дам пример с периода, който предизвика вълненията в началото на годината. Тогава направихме внимателна статистика. Средното нарастване на сметките на нашите битови клиенти беше с приблизително 40%. Тук сме подготвили и пример и за него нарастването е с над 80 %”, обясни Станев.

И трите енергодружества в страната напомниха, че имат различни схеми за подпомагане на домакинства, които имат временни затруднения със семейния бюджет и не могат да си платят навреме инцидентно завишените сметки. В Западна България например сметка от зимните месеци може да се разсрочи на шест равни вноски до края на пролетта.

Предупреждението да се готвим за много по-високи сметки за ток вече е налице. С достатъчно аргументи поднесени най-вежливо от енергомонополите. Така че да се избегне втора зима на невиждано недоволство срещу сметките за ток. Сега остава да изчакаме още 24 дни като основният въпрос е как ще се движат температурите. И в първите дни на ноември ще съобщим вече и конкретни числа точно с колко процента се се увеличили сметките за ток и парно.



Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата