Пропускане към основното съдържание

Привикват президента на разпит

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде привикан на разпит в прокуратурата. Това съобщи зам.- главният прокурор Борислав Сарафов. Името на президента изплува в записки в бележника на обвиняемия Филип Златанов, председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. "Няма пречка да бъде разпитано всяко едно от лицата, което фигурира в тефтера, без значение на каква длъжност е", заяви Сарафов.

Тефтерчето на Филип Златанов беше открито при обиски в кабинета му. Той си е водил стриктно записки за това кой трябва да бъде "ударен" и кой "оправен", след като му е била спусната директива отгоре, посочи Сарафов. Зам.-главният обвинител бе категоричен, че вече знае и кой е давал заповедите на Златанов, но все още е рано да бъде съобщено неговото име. В тефтерчето са написани инициали като И.Ф, Ц.Ц и Б.Б, но от прокуратурата не потвърдиха, че нарежданията са идвали от хора, чийто имена започват с тези букви. "Ще установим кой е И.Ф, кой е Ц.Ц. Не всичко в тефтерчето може да се покаже и да се каже. Имаме данни и имена, които не можем да споделим", заяви Сарафов

"Ние ще изложим фактите, вие си правите изводите", отсече зам.-градският прокурор на София Роман Василев и представи извадки от бележника: 

„Д-р Пейкова шеф на Здравна каса Шумен: Сметна палата – следва фин. Одит. Д-р на фин. Одит. ИФ ще го оправи”;
„Разговор с Дянов по повод Димана РАнкова – нормално поведение”;
"Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ - ББ”.
„В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието - > Решение за прекратяване на Плевнелиев”;
„Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”;
„Кмета на Кръстева – да има конфликт”;
"Да пускаме Горанов, Захариева, Иво Маринов да се преговорят дружествата";
"Илич Томински – да се удари"; 
"Е. Димитров – внимание, първо трябва да се съгласува с ИФ"; 
"Ок – Првзидента – нека си стоят, да се гледа всичко";
"Е. Димитров – не се бърза за цигарите";
За изданията - „Капитал” и „Дневник” са описани като вражески. „Ако има обаждане – на секундата да се звъни”
 
"На кой да се звъни, ние сме установили”, каза прокурор Борислав Сарафов за тази бележка. Зам.-главният прокурор посочи, че дневникът е много голям, но част от него ще бъде запазен в тайна. 

Всички лица от бележника ще бъдат извикани на разпит, зарече се зам.главният прокурор Борислав Сарафов. В записките изскочиха имена като Искра, Нона Карджова, Дойчинов... На 19 февруари е записано "ДЕКВР - да се изкарат хората от улиците" Припомняме, че на тази дата протестиращи срещу монополите влязоха в сблъсъци с полицията.  

В тефтера е записано, че някой от членовете на ВСС са били гласени за наказания. Сред тях са вечният бунтар от кадровиците - Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева. За санкция е била гласена и председателя на съдиите Таня Маринова. В записките си Златанов е отбелязал, че готвената за конституционен съдия Галя Гугушева "трябва да е чиста". "През февруари в тефтера е било записано да се удари Емил Димитров. 

На 4 април излиза решението срещу него за конфликт на интереси", обясни Роман Василев. Той посочи, че по закон всяко решение на Комисията се съобщава на прокуратурата. "Голяма част от имената и абривиатурите не съвпадат с тези, с които разполагаме ние", коментира Василев. Сарафов пък уточни, че прокурорите ще сравняват всяка преписка по дати, за да си види дали записките в тефтера на Златанов "кой да бъде "оправен" и кой да бъде "ударен" съвпадат с тези, с които разполагаме ние. Защото може на някой от имената в бележника да им е оказван натиск", коментира Сарафов.  

БЛИЦ



Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата