Пропускане към основното съдържание

Всеки трети кандидат-депутат е жена

Армия от жени ще щурмува парламента на предсрочния вот в неделя. За пръв път масивно присъствие на дами има в листите на всички водещи партии. Една трета от кандидатите в тях са представители на нежния пол, показа проверка на вестник „Монитор”.

В листите на ГЕРБ например общият брой на мъжете е 320, а на дамите – 151. Девет от листите на формацията и по пет на Движение „България на гражданите” и на БСП се оглавяват от жени. Същевременно 12 дами са част от гражданската квота на социалистите, при които женското присъствие е по-незначително.

Седем дами заемат челни места в списъците на СДС. Сред жените, които ще поведат кандидат-депутатите в изборната битка, е и коалиционният партньор на сините – земеделецът Петя Ставрева. Дамско присъствие има на върха на четири от листите и на ДПС. Сред водачите на партията са Боряна Методиева, Ферихан Ахмедова и доскорошната депутатка Петя Раева, на която са поверени два избирателни района – Видин и Пловдив.

Средната възраст на водачите пък се оказва 45 г. С 2 г. отгоре е тя при мераклиите да седнат зад депутатска банка от ГЕРБ. Сред тях са ексстроителният министър Лиляна Павлова и бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, които са родени през 1977 г., както й министрите на здравеопазването и на икономиката, енергетиката и туризма в доскорошния кабинет Десислава Атанасова и Делян Добрев, които са с година по-млади. Именно Добрев е и най-младият водач на листа на ГЕРБ. Той ще духне свещичката за 35-годишнината си два дни след вота.

Най-възрастният пък е Дончо Баксанов, който води кандидатите в Пазарджик и е роден през 1949 г. Във всички листи на ГЕРБ се наблюдава масово присъствие на млади хора, които все още не са чукнали дори 30 г. Сред тях е и 29-годишният Георги Андонов, който бе най-младият депутат в 41-вото НС.

За свежата кръв в листите на ГЕРБ допринася най-вече сериозното присъствие на млади дами в тях. Така например Веселина Юрукова, която е кандидат в Кърджали, както и Весела Качарова и Станислава Стоянова от сливенската и великотърновската листа са само на 27 г. Елица Данева и Вяра Стоева, които са издигнати в Пловдивска област, и Габриела Георгиева, която е сред кандидатите от Софийска област, пък са на 25 г.

Надя Изгоренкова от благоевградската листа, както и Михаела Иванова и Натали Хадад, които ще се борят за депутати от столичните 23-ти МИР и 24-ти МИР, са на 24 г., а Дария Кискинова от списъка с кандидати от Софийска област е едва на 23 г. Явор Гечев, който е водач на соцлистата в Добрич пък е най-младият в червените редици, с които БСП ще щурмува парламента. Той е роден през 1978 г. Сред най-младите от водачите на ДПС, чиято средна възраст е 46 г., е 28-годишният Радослав Ревански, който е начело на кандидатите на партията в Ямбол. Челните позиции в листите на ДСБ пък основно са заети от ветерани в политиката.

Средната възраст на хората на Иван Костов е 50 г. Тя е по-висока в сравнение с всички останали основни сили, които се борят за народния вот. На челните места няма нито един кандидат под 35 г. Най-много години е натрупал ексстроителният министър Евгени Чачев, който през юли ще чукне 69 г. и е бил вече два мандата депутат. Водачът на ДСБ в 24-ти МИР Иван Иванов е на 67 г. и е участвал в четири парламента досега.




Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата