Пропускане към основното съдържание

В защита на гражданите на Област Перник

Петиция в защита на пострадалите от земетресението на 22 май и последващите вторични трусове в Област Перник!



ДО
Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МЕЖДУВЕДОМСТВЕНАТА КОМИСИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И ПОДПОМАГАНЕ КЪМ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

Г-Н КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ИВО ПЕТРОВ
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ПЕРНИК

Г-Н ТОДОР ПОПОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
На 22 май 2012 г. силно земетресение удари Перник и околните населени места. Последваха множество трусове с по-малка сила, част от които разрушителни. Земята продължава да се люлее, а с нея и домовете ни. Хората бяха доволни, че природното бедствие не взе човешки жертви и не събори сградите. По-късно обаче стана ясно, че последствията от земетресението са значими. Повече от 8 500 граждани потърсиха помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане с молба за подкрепа да поправят своите домове. От възстановяване и сериозен ремонт се нуждаят и много обществени сгради, сред тях училища, детски градини, читалища и православни храмове.

Почти три месеца след земетресението, стотици перничани, чиито домове ще трябва да бъдат съборени или частично разрушени, са без покрив, живеят в потенциално опасни жилища или във фургони и палатки, с риск за живота и здравето си. Стотици получиха отказ от държавата да бъдат обезщетени за нанесените щети на жилищата, или получиха мизерни и крайно недостатъчни суми за подпомагане. Хиляди са в неизвестност за своята съдба- къде ще живеят и как ще възстановят домовете си. През есента вратите на много пернишки училища и детски градини ще останат затворени за първия учебен ден.

Ръководителите на различни държавни институции обявиха пред медиите, че всички пострадали ще получат еднократна социална помощ в размер на 325 лева. От над 13 000 подадени заявления, около 6 000 получиха откази, някои от които напълно неоснователни. При обявяването на тази помощ хората не бяха предупредени, че трябва да връщат тези пари, ако получат финансови средства от Междуведомствената комисия.

Междуведомствената комисия отказва финансова помощ на нуждаещите се, с неясното обяснение, че това са текущи ремонти. Но хората не са планирали земетресението и за тях падналите след трусовете тавани, напуканите стени, усуканите врати и прозорци, течовете от покривите, не са текущ ремонт, а са наложителни. В още по- голяма сила това важи за училищата и детските градини, където на децата и учениците и без друго им е трудно да се отърсят от ужаса на преживяното.

Отказва се подпомагане за строителни мероприятия по укрепването на сградите, с мотивът, че това е ново строителство, без да бъде взето под внимание, че трусовете продължават и без укрепване има опасност при следващ трус да затрупат обитателите си.
Иска се приоритетен списък на сградите с най-големи поражения, а такъв трудно може да бъде съставен, защото при вторичните трусове и след вече направени ремонти възникват нови щети. В много от случаите, при започване на възстановителните работи се откриват поражения върху сградите, които не са били забелязани при първоначалните огледи.
Иска се укрепителните работи да се правят по проект, но за обследването и проекти не се предвижда финансова помощ, а често пъти стойността им надхвърля тази на ремонтните дейности.

Не се отпускат пари за читалища и православни храмове, с мотива, че и преди земетресението са били в лошо състояние. Вероятно през зимата трябва да останат с продънени покриви, за да ги съборим напролет.
В тежко състояние са държавни жилища, собственост на Мини Перник в ликвидация ЕООД, които с години стоят неглижирани и се обитават от многодетни семейства.

Подписалите тази петиция настояваме:

1. Правителството да предприеме незабавни и адекватни мерки за възстановяване и подпомагане на Перник и околните населени места след земетресението от 22 май 2012 г. и последвалите го силни вторични трусове.

2. В най-кратки срокове да бъдат обезщетени всички пострадали от земетресението в реален размер и на стойност, съответстваща на понесените материални щети със средства от държавния бюджет.

3. Незабавно да се прояви грижа за хората, които остават без покрив за зимата, за трайно възстановяване на общинските и държавните сгради, читалищата и православните храмове, за осигуряване на държавна финансова помощ за обследване на пострадалите сгради и проектиране на укрепването им; за подпомагане на всички със засегнати единствени жилища и обитаващите държавните жилища в общината.

4. Категорично настояваме проблемът да стане приоритет на правителството и на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане съм Министерския съвет.

5. Настояваме наши представители да участват на заседанията на мещдуведомствената комисия по вьпроси касаещи Област Перник.

Очакваме в 14-дневен срок отговор на горепосочените искания и при неполучаването на такьв ще запознаем Европейските институции.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.