Пропускане към основното съдържание

Пернишко участие в зелен форум

Станислава Генадиева
Регионален форум „Балкански политики за зелен икономически растеж” бе организиран от Българското училище за политика и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма през изминалата седмица. В него участваха представители на страни от Западните Балкани, Румъния и България, депутати, министри, кметове, бизнесмени, журналисти. Не липсваше и пернишко участие – в лицето на общинския съветник Галина Асенова и  Станислава Генадиева – председател на сдружение „Обектив”.

Форумът се проведе непосредствено преди конференцията на световните лидери в Рио де Женайро, фокусът на който ще бъде зелена икономика, намаляване на бедността, устойчиво развитие. На присъстващите бе представен Доклада „Финансови решения за  чиста енергия” на Програмата за устойчиво развитие на Университета в Кеймбридж, както и анализ на несъответствията при инвестициите за производство на електроенергия от ВЕИ в България.

„Тези форуми са добро място за обмен на информация, идеи и дискусии с експерти в съответните области”, коментира председателят на сдружение „Обектив”, Станислава Генадиева. „От няколко месеца обмисляме организирането на подобно събитие в града ни, под мотото „Обективната истина за зелената енергия”. Дори вече сме провели първоначални разговори, и с Община Перник в това число. Не е допустимо цяла Европа, цял свят, да признава  важното значение на зелената енергия, а България да е все на опашката. Провокират ни и различни дебати в пернишкото публично пространство, свързани със заявени инвестиционни намерения  и създаване на възможности за производство на такава енергия.”

Галина Асенова
„Проблемът ни е в липсата на информация и знания по тази толкова сложна и многокпектърна тема. Зелената енергия е свързана не само с производство на електричество. Става дума и за енергия за топлина, енергия за климатизация, за спестяване на енергия и намаляване на въглеродни емисии”. Това е мнението на общинския съветник Галина Асенова. 

„Оплакваме се от замърсения въздух, а какво правим за да стане по-чист? Някой ни е казал, че зелената енергия е скъпа, а виждаме, че цената на тока расте всеки ден и без нея. И си мислим, че енергийната политика е списък от големи проекти. Това категорично не е така. След като държавната власт е замръзнала в развитието си, общините нямат право да стоят безучастни. Документите, които приемаме в общинския съвет не са достатъчни. Трябва да отворим вратата за нови възможности и да спрем да се държим като неандерталци.”

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

ГАДНО: Хлебарки налазиха Фитнес Pulse (СНИМКИ)

Крайно занемарена е хигиената във веригата от фитнеси Pulse.