Пропускане към основното съдържание

Шведско терористическо оръжие, убиващо 98% цивилни

Въпреки, че Швеция през декември 2008 г. е подписала договора, който забранява използването на касетъчните бомби и оръжия, то правителството на страната все още не е ратифицирало договора, и с това не му е позволило да влезе в юридическа сила. Касетъчните бомби и оръжия са без съмнение едни от най-страшните оръжия които съществуват.

Когато едно касетъчно оръжие експлодира то то разпространява едно голямо количество по-малки части, които се взривяват. Не по-различни от малки мини върху една голяма територия, което на практика прави невъзможно избягването на цивилни жертви.

98% от тези хора, които са паднали жертви на касетъчните оръжия са били именно цивилни, според едно проучване на Handicap International. 40 процента от тях пък са деца.

Собственото касетъчно оръжие на Швеция, бомбкапсел 90, което се пуска от самолет  JAS 39 Gripen, би трябвало да отиде за скрап. Шведското правителство би трябвало незабавно да започне такова скрапиране.

Швеция би трябвало да забрани инвестиции във фирмите, които произвеждат касетъчна амуниция, отчасти защото в най-скоро време ще влезе в сила забрана на шведска територия да се транспортират и да се складират касетъчните амуниции.

Официалното наименование на шведското летящо оръжие е Bombkapsel 90 (BK90) или Мьолнер/Mjölner, наименувано на нордическия бог на гръмотевиците Чука на Тур/Турс хаммаре/ Tors hammare под същото име.
Bombkapsel M90 MJÖLNER (BK90) е летяща бомбена капсула със 72 броя бойни части с разпръскващо се действие.

Цялата капсула тежи 600 кг от които 113,4 кг са експлозивния продукт. Капсулата лети с плъзгане след като е пусната по целта и изпразва багажа си над нея.

Източник: new-ussr.ucoz.ru
Превод от шведски: Мария Томова

Oще на английски език можете да намерите тук:
Източник/Линк: http://undermattan.blog.com/2012/06/02/bombkapsel-90-svenskt-terrorvapen/

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.