Пропускане към основното съдържание

Тайна армия от нацисти била готова за контраудар след Втората световна война

Секретна армия с хиляди бойци личен състав е била организирана в Западна Германия след края на Втората световна война, пише сп. "Шпигел", цитиран от novini.bg.

Ветерани нацисти, бивши членове на вермахта и частите СС, активно се подготвяли за ответен удар и съпротива при евентуална съветска атака в края на 40-те и началото на 50-те години.

Конспиративният проект излиза на бял свят едва преди седмици, след като историци случайно попадат на 321-страничен доклад за формацията в архива на германското разузнаване. До момента документите избягвали от вниманието на изследователите, тъй като били в папка под заглавие „Застраховки“.

Идеолог на начинанието е заслужилият генерал Алберт Шнец, който години по-късно ще стане началник-щаб на германската армия при канцлера Вили Бранд. Военният започнал заверата в Швабия, където живеел след края на войната. Той често бил домакин на срещи на ветерани от някогашната 25-а пехотна дивизия. На сбирките нацистите започнали да чертаят планове как да защитят Западна Германия, която по това време нямала право на свои армейски части, при съветска атака.

Идеята им била в случай на бойни действия да се изтеглят от германска територия и да поведат партизанска война срещу войските на Кремъл от чужбина. За целта Шнец трескаво търсел доброволци, финансова подкрепа от бизнесмени и логистична помощ от транспортни фирми. Всички 2000 души, записани в намерен списък на генерала, били убедени антикомунисти. Те действали в Щутгарт, Улм, Карлсруе и десетки други градове.

От открития доклад става ясно, че над 40 000 души били готови веднага да се включат в начинанието. Усилията на Шнец били подкрепени от нацисткия герой Ото Скорцени, прославил се с успешната си операция по освобождаването на Бенито Мусолини, арестуван от италианските власти през 1943 г. Скорцени искал да създаде и на Апенините организация, подобна на тази на Шнец. През 1951 г. двамата се договорили „за съдействие в Швабия“. Шнец организирал всичко в тайна, без мандат от германското правителство. Кабинетът на Конрад Аденауер разбрал за начинанието през 1951 г.

Канцлерът решил да не предприема действия срещу заговорниците, за да може да разчита на тях в извънредна ситуация. Той обаче не ги подкрепил заради опасенията от международен скандал и наредил на разузнаването да следи действията им.

Кога точно е разформирована тайната армия, не е ясно. До смъртта си през 2007 г. Шнец не казва и дума за заговора.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.