Пропускане към основното съдържание

Империята на българския шахмат

Спортно семейство и млади таланти са в основата на българския шахмат, който освен на големите традиции може да разчита и на бъдещи успехи. Въпреки скандалите във федерацията през последните години продължаваме да създаваме състезатели на световно ниво.

Твърде любопитен е начинът по който съдията и треньор Димитър Илиев прави първите си стъпки в шахмата. Това става, когато е на 12 години и заляга над уроците в шести клас. Тогава случайно научава от учителя по физическо, че може да участва в състезание по шахмат на Спартакиада. Може да играе, защото от своя дядо е научил, как да мести фигурите по шахматната дъска. "На състезанието станах трети и като награда в нас занесох сак", разказва пред Bgpravda Митко Илиев. 
Запалването по този велик спорт обаче става няколко месеца по-късно, когато участва пак на Спартакиада, но този път като борец. Решава обаче да се пробва отново и на шахматната дъска, но е пропуснал срока за записване. Вече си тръгва от стадиона, когато е догонен от съдиите по шахмат, които го разпознават от предишното му участие и му дават право да играе. Именно съдиите, които се оказват и треньори по шах му предлагат да започне да тренира по-сериозно. Проблемът е, че от София трябва да ходи чак до Мировяне. 
Въпреки това почва да тренира и след половин година се озовава в шахматен клуб "Славия". След четири години там става майстор на спорта. Системата и методиката изградена по времето на социализма обаче рухва и Митко Илиев спира да ходи по състезания през 1992 година. В Националната спортна академия записва специалност - "Треньор по шахмат". По-късно в задочна форма на обучение завършва и Минно геоложкия университет. В голямата игра в шаха се завръща през 2002 г., когато става съдия и организатор на множество турнири. Годишно прави по около 25 турнира, като през седмица има спортни изяви в Минно геоложкия университет.

Не по-малко интересна е историята на Димитър Илиев, как се запознава с жена си, за която също няма тайни на шахматната дъска. Виждат се на турнир в Тетевен. Адриана е участничка на 18 години. След шахматния турнир в Тетевен се прави и такъв по футбол. Именно на него Адриана е демонстрирала спиране на топката с гърди, а от публиката е почнало да има най-различни подвиквания към нея. Затова младото момиче им показва среден пръст, което привлича вниманието на Митко. "Видя ми се борбено и амбициозно момиче и така реших да се запозная с нея", сподели пред Bgpravda Митко Илиев. 

Вече 11 години е заедно с Адриана Николова. Тя става шампионка на България за девойки и участва на световно първенство за девойки. Печели първенството по шахмат на България през 2011 година. Митко и Адриана имат дете на четири годинки. Малката се казва Антоанета, като нейна кръстница е друга голяма шахматиска - Антоанета Стефанова. 

Сега шахматното семейство вече е в Дубай, по специална социална програма. Адриана ще тренира деца, а Димитър ще е съдия по турнирите. Там имат всички необходими условия и отлично заплащане, за да могат да учат младите таланти на шах. Нещо, което не могат да намерят в България.

Виктория Радева

Тя е шампион на България по шахмат над 20 пъти. Има над 35 спечелени купи от различни турнири. Тя се казва Виктория Радева, от Пловдив и е на 16 години. Вики открива магията на шахматната дъска още на 3 години. „Виновник“ за тяхната среща е нейният баща. Още когато е бил малък, е обичал да играе. Дядо и също е играел и го е научил. Виктория твърди, че най-кратката й партия е била 4 хода, а самата тя винаги се стреми да изчислява минимум 7 хода напред. В по-дългосрочен план пък мечтата й е много проста – да бъде като своя идол в шахмата Антоанета Стефанова. 

За нейната голяма амбиция разбра и премиерът Бойко Борисов, който направи реми с Виктория през 2012 г., когато Вики бе едва на 10 години.

През тази година Виктория Радева завоюва републиканската титла за жени по рапид на държавното първенство в Приморско. Два дни, след като стана републиканска отборна шампионка с Локомотив-2000, ученичката от Националната търговска гимназия "Васил Левски" спечели и шампионата по рапид, а на блиц раздели 2-3 място.

Детето чудо на българския шахмат

Нюргюл Селимова от село Крепча, община Опака с право е наричана детето чудо на българския шахмат. През 2015 г., когато е на 12 години тя спечели златния медал на Световното първенство по шахмат за деца и юноши, което се проведе в Порто Карас, Гърция. На почти шестгодишна възраст Нургюл печели републиканска титла по време на държавното първенство в Слънчев бряг. Там я забелязва и гросмайстор Петър Великов, който е селекционер на детските формации на националния отбор по шах.

Разходите на Нюргюл в националния отбор поема Федерацията по шах. Останалите турнири обаче Салимови заплащат от семейния бюджет, който поддържат с доходи от двата хранителни магазина, които са отворили в Крепча.

През тази година 13-годишната Нургюл Салимова от ШК „Бургас 64“ стана републикански шампион по шахмат на България, като остави след себе си цяла плеяда от утвърдени гросмайстори. Това е прецедент в историята на българския шахмат. Досега на такава възраст шампионска титла е успяла да завоюва само гросмайстор Антоанета Стефанова, която през 2004-2006 година бе световен шампион.

Заради уникалния си талант Селимова е обект на сериозен интерес от страна на турската федерация по шахмат и дано не позволим да загубим детето чудо, което може да ни радва още дълги години.

Всички тези факти могат да ни накарат да се чувстваме спокойни за нови успехи и то на световно ниво в шахмата.

д-р Николай Георгиев

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.