loading...

петък, 27 юни 2014 г.

ИЗВЪНРЕДНО: Стотици на опашка пред клон на ПИБ, 800 млн. лв. са изтеглени

Снимка: Фейсбук
От Първа инвестиционна банка обявиха, че банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти. "Както виждате, Банката е обект на безпрецедентна криминално организирана атака от слухове и злонамерени публични изказвания.
Няма банка в света, която да може да издържи на такава организирана атака. Само днес сме изплатили на всеки клиент, дошъл в банката, общо над 800 милиона лева.
В същото време стотици хора са се събрали пред клона на трезора в столичния мол "Сердика" (виж. снимката горе). Както Bgpravda първи съобщи, опашка има и пред клона на ул. "Раковски".

Банката разполага с достатъчно пари в брой и различни инструменти, за които е необходимо технологично време, за да бъдат налични в Банката. Затова днес ще работим с клиенти до 15.00 часа, в събота (28.06.2014 г.) и неделя (29.06.2014 г.) няма да обслужваме клиенти. Банката ще обслужва нормално клиентите от понеделник", се казва в съобщението на ПИБ.

По-рано вътршеният министър Цветлин Йовчев увери, че атаката срещу банката са напълно криминално деяние. Той допълни, че самият той има депозит в банката и не възнамерява да го тегли.

"Тази сутрин с министъра на финансите имахме среща, с главния прокурор, с председателя на ДАНС, включително и при президента имахме среща. В резултат на тези разговори се затвърждава моето убеждение, че банковата система е стабилна. Тя е по-стабилна от повечето в ЕС. Има достатъчно механизми и ресурси. Демонстрира се решителност да се действа в тази посока, не само да се гарантира финансовата стабилност, но и да се търси отговорност от тези, които си позволяват да действат по този начин", заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

По-рано днес в свое съобщение, Българска народна банка заяви, че "в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания"

БНБ отново подчертава, че българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно. "Въпреки това, от вчера, насочена към една от най-големите от тях - Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната.", допълват от институцията.

Няма коментари :

Публикуване на коментар