Пропускане към основното съдържание

Вижте досието на Бойко Борисов, като агент "Буда"

„На 9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор. Мотивът за вербовката е, че контактува с “оперативно интересни лица”. Според водещия офицер кандидатът Борисов има качества и перспективи за регистрация в по-горни категории секретен сътрудник. На жаргона на службите това означава, че Борисов е дал съгласие да бъде агент-информатор, заведено му е “картонче” и в архивите се пазят негови донесения, подписани от водещия оперативен работник.



Тази неизвестна до момента информация излиза от копиe на автентичен документ, получен в нашата платформа за анонимно получаване на документи Balkanleaks, работеща на същия принцип като Wikileaks. Ние не знаем кой е изпращачът, нито някога ще научим, защото използваната технология не го позволява. Да се търси източникът е безмислено. Подчертаваме това, заради българските данъкоплатци, които финансират богато ДАНС и сектора “Компютърни престъпления” на ГДБОП в името на една много спорна сигурност.

Документът (виж приложения опис *) се публикува след щателна проверка за автентичност, потвърдена от 2 независими източника. Биволъ проследи съдбата на оперативния работник вербувал Борисов – Младен Георгиев и на началника му Спас Спасов, утвърдил регистрацията. Оперативният работник е бил шеф в охранителната фирма на Борисов ИПОН, а в момента е на висша позиция в ДАНС. Началникът Спас Спасов, който е бивш кадрови служител на Държавна сигурност, е работил във фирма на Алексей Петров.

Ако срещнеш Буда – вербувай го!
Документът е изготвен в началото на “Виденовата зима”. Малко по-късно страната влиза в хиперинфлационна спирала. Официалните заплати, включително и в МВР, достигат невиждани нива от 5-8 долара и държавата е буквално в ръцете на престъпността. Докато мизерията сковава България и хората излизат на улицата, за да изгонят проваленото социалистическо правителство на Виденов, “оперативно интересните” личности като Борисов продължават да печелят милиони в зелено.


Оперативният отчет на секретните сътрудници е система създадена по съветско време и работи като своеобразна звънчева система. След като сътрудникът е регистриран, всеки сигнал за него или опит да бъде разработван от друга служба, стига задължително до неговия водещ офицер, който стопира разработката. По време на прехода тази система има и друго предназначение – опъва безотказен чадър над престъпниците от корумпирани офицери **. Именно това се случва с Бойко Борисов. Нещо повече. Впоследствие вербовчикът на Борисов става зависим от своя агент, назначен е за служител в “Ипон” и израства в кариерата, благодарение на лицето, което е вербувал.

Тео и Буда - Генезисът
През 1993 г. Бойко Борисов регистрира фирма заедно с Алексей Петров. Наричат я “Будоинвест. Самият Борисов твърди, че тази фирма никога не е развивала дейност. Името обаче е интересно. Дали са имали предвид инвестиция в „пътя на духа” (яп. budō) и по-точно в бойните му измерения като каратето, в което Борисов и Петров са партньори? Дали прочитът на офицера от ЦСБОП е дал името на делото “Буда” от 1996 г., или пък фирмата е кръстена на друго дело, отпреди нейното създаване? Но “Будоинвест” не е единствената фирма с участието на Борисов с „култово” име.

Година и половина преди да бъде вербуван Борисов, в края на март 1995 г., антимафиоти пратени от София удрят фабрика за незаконно производство на цигари в Крайморие, собственост на фирма “Тео Интернационал”. “Тео” на старогръцки означава божество. Акционери в “международните” дела на въпросното “божество” са Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Румен Николов – Пашата, Ангел Бончев от Литекс, Емил Райков (агент “Кънчев” на ВГУ на ДС) и други “оперативно интересни” личности. На 25 март 1995 е започнато досъдебно производство срещу фирмата, но делото е смачкано с помощта на Георги Пенев – шеф на полицията в Бургас и близък приятел на Бойко Борисов.

През ноември същата година публикация на Капитал е фиксирала Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата на парти по случай рождения ден на СИК, където “духнали свещичка под звуците на роял”. На партито Борисов е бил в ролята на прессекретар и е развеждал журналистите, държани все пак зад кордон, за да не попречат на старателната режисура на празника.

Няколко дни по-късно, на 9 декември 1995 г. Пашата и Борисов влизат в управителния съвет на “Тео” където дотогава са само акционери. Заседанието се провежда на адрес Раковска 209, на който са регистрирани и други фирми на Борисов и Цветелина Бориславова. На 31 май на следващата година те излизат от борда на фирмата и са заместени от други “божества” на престъпния бизнес – Иво Каменов от ТИМ и Недялко Кирезиев (Първа частна милиция). Неофициално се знае, че контрабандата е продължавала през цялото това време, а чадърът над “Тео” е идвал от “високо място”.

Все пак срещу фирмата започва досъдебно производство за контрабандата и съдебна процедура за невърнати милиони на ПЧБ. Ударът обаче се насочва изключително срещу Емил Райков, който загадъчно изчезва от България през есента на 2001 г., след като Борисов вече е главен секретар на МВР. Според бургаски следователи Райков, който е обявен за международно издирване не би могъл да напусне България без специална помощ и ако не е бил предупреден предварително, че предстои да бъде арестуван. С изчезването на Райков, пада и всякаква отговорност за невърнатите милиони от бившите съдружници в “Тео”. По оперативна информация от наши източници Райков неколкократно се е връщал в България и е осъществявал преки контакти с Борисов, който му е съдействал да си поднови паспорта. Тази информация косвено се потвърждава от факта, че Райков присъства в избирателните списъци, за което Биволъ вече писа.

Като главен секретар в МВР Борисов се отблагодарява и на Георги Пенев. Пенсионира го с почести и го назначава на поста регионален директор на ИПОН в Бургас. Историята с участието на Борисов в контрабандата е напълно покрита и забравена. Повтаря се симптоматичната схема: разработваният престъпник става работодател и шеф на разработващия го офицер на МВР. Но без съмнение още през 1995 г. в ЦСБОП са регистрирали “обекта” Борисов и са започнали да го следят.

Борисов на повод в “Шесто”
Предложението за регистрация на секретния сътрудник Бойко Борисов е подписано от оперативен работник обозначен като НБ-22. С него се е съгласил (но подпис липсва) колегата му НБ-20. Предложението е утвърдено от началника на сектор “НБ” в ЦСБОП – подполковник Спас Спасов. Това е и единственото име с подпис в документа.
Тук трябва да се припомни, че ЦСБОП всъщност наследява голяма част от Шесто управление на Държавна сигурност. Почти всички офицери в службата са бивши “шестаци”. Такъв е и подполковник Спас Мирчов Спасов, разкрит с решение на Комисията по досиетата от 20.07.2010. След промените кадровият разузнавач от Шесто управление на ДС работи в МВР като началник на сектор от 26.03.1990 г. до 04.03.1997 г., после като началник на направление от 04.03.1997 г. до 19.11.1997 г. Освободен е от ЦСБОП на 48 годишна възраст от тогавашния директор Кирил Радев. Причината: подпомагане на групировките и теч на информация от службата към тях.

От март 2000 Спас Спасов работи в управата на фирма свързвана с Алексей Петров – “Спартак Секюрити” (предишни имена “Виктория Инс” и “Спартак Живот”), става ясно от Търговския регистър. Съсобственик във фирмата и неин прокурист в периода 2007-2009 г. е бил Антон Петров – Хамстера, считан за дясната ръка на Алексей Петров и обвиняем за отвличания по делото “Наглите”. От 2005 г. Спасов е и в управителния съвет на Спартак Интер Холдинг – С.И.Х., където мажоритарен акционер е “Лев Корпорация”.

Проверката на Биволъ установи, че подписът на оперативния работник с код НБ-22 принадлежи на Младен Георгиев, който в момента е главен секретар на ДАНС. Младен Георгиев не е осветяван до момента като офицер от ДС. Той също е отстранен от системата на МВР през 1997 г. за подпомагане на престъпни групировки и изнасяне на информация.
Журналистката Мария Дерменджиева дава следния портрет на Младен Георгиев на базата на изтекли секретни справки от ДАНС:

“Младен Георгиев към 1991 год. е бил шофьор и автомобилен механик в ЦСБОП. За известен период е оглавявал сектор “Автотранспорт” в същата служба. Завършил задочно школата в Симеоново, а впоследствие и право. След това е назначен за оперативен работник в сектор “Вътрешен тероризъм” – ЦСБОП. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки. Естествено пак „нерегламентирани”. И къде отива да работи? Младен Георгиев става изпълнителен директор на “Ипон-Агенция за сигурност и охрана”- ООД, регистрирана през м. април 1998 г. на адрес: София, ул.”Гечкенли” 4. Съсобственици и управители на фирмата са Бойко Борисов, Владимир Петев (бивш офицер от СГУ-ДС) и Васил Калугеров (бивш началник на охранителна полиция в СДВР). От справката на Папалезов е видно, че когато Борисов става главен секретар на МВР, Георгиев отново е върнат в министерството, при това се издига и до поста заместник-началник на Инспектората. Но „нерегламентираните” контакти отново му подпалват чергата, щом като е образувана разработка срещу него от „Вътрешна сигурност”… Твърди се, че именно той в началото поддържа контактите с братя Галеви. Става „жега” и хайде в ДАНС. А сега след приемането на промените в Закона за ДАНС се очаква Младен Георгиев да заеме новосъздадената длъжност главен секретар на агенцията. „Нерегламентираните” услуги се награждават с регламентирана служба.”

(Мария Дерменджиева, “Кой е по-по-най агент” в. Гласове 01.11.2009) Справката на Папалезов може да бъде видяна тук.

Биволъ потвърди и от два други източника, че съкращението “НБ” според номенклатурата на ЦСБОП обозначава направление “Терор”, сектор “Вътрешен тероризъм” (“Външният тероризъм” се обозначава с “НА”). Tака нареченият “Терор” всъщност работи основно по контрабандните канали и организираните престъпни групи. По това време с “вътрешен тероризъм” се занимават силовите групировки на мутрите. Именно те тероризират страната, обикновените граждани в нея и особено тези, които успяват да постигнат нещо не благодарение на съмнителни обвързаности и задкулисни сделки с властта, а с талант, енергия и интелект, най-вече това са честните предприемачи у нас. „Вътрешен тероризъм” са групировките, осуетяващи нормалната икономическа дейност в границите на България, гражданските свободи и всяка спонтанна проява на активност и воля за живот.

Тъкмо досието “Буда” е документът, който дава субстанция на подозренията за “нерегламентираните услуги”, които се извършват от “бандита-сътрудник” Борисов. Неясно остава кой за кого е работил. Дали организираната престъпност е “помагала” на службите, или обратното? Събитията разкриват хронологично една картината на пълна симбиоза на държавата и мафията, в полза на последната, която хронологично протича така:
1. Вербовчикът, под зоркото око на ДС, прави бандита специален сътрудник и така опъва чадър над бандитските му дела.
2. Вербовчикът се заиграва с бандитите, разкрит е, и е изгонен от службите заедно с шефа си – агент на ДС.
3. Вербуваният бандит (Борисов) назначава вербовчика (Младенов) за шеф в бандитската си фирма (ИПОН).
4. Низвегнатият шеф на вербовчика (Спасов) започва работа във фирми на друг вербуван бандит (А. Петров);
5. Бандитът става шеф на МВР (Борисов) и прибира под крилото си вербовчика (Младенов).
6. Бандитът става шеф на цялата държава, членка на НАТО и ЕС, а неговият вербовчик е втори човек в най-мощната секретна служба на тази държава (ДАНС).
Вече няма шанс никой да бъде разкрит и да бъде изгонен…
Следва…

* Документ: Няма видим гриф. Предложение за вербовка на Бойко Методиев Борисов от оперативен работник НБ-22, подписано от него. Липсва подпис за съгласие на оперативен работник НБ-20. Документът съдържа 1 страница. Отпечатан е на 09.12.1996 г. на пишеща машина в един екземпляр от самия НБ-22. Регистрационният му номер е 8772 от 09.12.1996. Положена е резолюция за утвърждаване от началник сектор “НБ” подполковник Сп. Спасов с неговия подпис на дата 09.12.1996. След резолюцията предложението е регистрирано с номер 0380 от 10.12.1996 от регистратор с инициали КБ-16 Документът и резолюцията са напечатани на една и съща пишеща машина с характерен наклон на долната хоризонтална черта на малката буква д.

** Вербовката на известни фигури от криминалния контингент е било обичайна практика за службите. Известно е, че като сътрудници са били регистрирани Поли Пантев, Косьо Самоковеца и други лица с прякори. Тази информация фигурира и в “Швейцарския доклад” на Джеф Щайн, до момента публикуван единствено от Биволъ.

https://www.bivol.bg

Коментари

  1. АБЕ ВИЕ - ПИШМАН-ПАТРИОТИ - ЩО СЕ РОВИТЕ В ЧАРШАФИТЕ НА ХОРАТА!?! ВИЕ НЕ ГЛЕДАТЕ ДЪРЖАВАТА ДА ВЪРВИ - ТОВА Е ЯВНО, А САМО СИ ЧЕШИТЕ ЕЗИЦИТЕ.
    Я - ГЛЕДАЙТЕ СИ РАБОТАТА!?!~

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ALO, dyrtiq? Ti si gledai tvoite charshafi, zashtoto skoro drug shte te zaviva s tqh, a nie po-mladichkite si gledame charshafite, zashtoto ne ni se jivee v lainata, v koito ti jiveesh v momenta! Vzemi malko poobikoli sveta, da vidish kak se spravqt drugite strani, a nedei ni dava akyl da gledame dyrjavata, zashtoto samo s gledane ne stava! Ako ti haresva dyrjavata ili nachina po koito vyrvi v momenta - znachi ti ima neshto.
      Ezika si go cheshesh ti, kakto vsichki na tvoqta vyzrast (haresva vi da komentirate bez nikakva misyl v komentarite).
      Aman ot akyli! VSEKI DAVA AKYL, BEZ DA GO IMA!
      Pozdravi: Yavor ;)

      Изтриване
    2. Vseki dava akyl bez da go ima! Ti sam si go kazvash! Idiot! Mesto da hulish Gerb vij cqlata situaciq. Kakuv akyl davash, edinstweno davash zloba protiv 1 partiq. Tova kakvo pravi? Solution? Pa kat ne e Gerb shte e BSP i DPS, sushtiq h*i. Promqna na politicheskiq model - da! Anti-gerberska propaganda - smeshnik, ne reshavasht nishto! Aide sus zdrave!

      Изтриване
  2. Голяма простотия!
    Източника на информацията в "досието" е цитирам:
    "Тази неизвестна до момента информация излиза от копиe на автентичен документ, получен в нашата платформа за АНОНИМНО получаване на документи" ?!?!

    Отделно вижте годините - "9 декември 1996 г. Бойко Борисов е регистриран в оперативния отчет на ЦСБОП, като информатор."
    Това НЕ Е ПРЕДИ 1989г. и вербовките на ДС!
    С такива "факти" човек само може да се ГОРДЕЕ, ако са истински, защото от тях следва, че той и някакви съвестни хора по ОНОВА време, са решили да се борят против някаква разрастваща се организирана престъпност...

    Навярно и А.Петров и други подземни босове след това, са били "вербувани" по същият начин, но те са останали да служат и на двете страни на барикадата,... не е ли в това разликата между всички тях - бившите барети?!

    Всъщност исках да кажа друго - да се занимава и да рови в тази тиня човек, може само да си изгуби ценно време!
    Истината е само ЕДНА И САМО Времето, а не досиетата я потвърждават! "Факти" с които да се оплюе някой винаги могат да се изфабрикуват във времето, нали?! Но истината с днешна дата е ЯСНА, и който не я вижда - си е негов проблем!

    Въпроса сега е - направили ли са нещо тези от ГЕРБ или не?
    Ако не ги искаме тях и не сме доволни от тях, с кои да ги заменим? Дайте идеи, а не хулете, не ровете и не плювайте!

    И накрая - подобни статии са нищо повече от ловене на виртуални риби на гола кука и със "факти" сензации!
    Защо не прогледнете бе хора?!?!

    ОтговорИзтриване
  3. И да кажа, че не съм анонимен, а се казвам Никола Дамянов, и не съм симпатизант на никоя партия, но преди всичко разсъждавам като Българин! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хахахахахаха......... Ей, пич.... Ти си толкова Никола Дамянов, колкото аз съм Юрии Гагарин, вЕрвай ми!!! :)))))))))))))))))))))))) Пълно е с немислещи и тотално сбъркани хора наоколо, бееееее!!!!!!!............... Аман от подлоги на един завършен престъпник, простак и ненормално нагъл идиот - БУДА ТИКВАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Изтриване
  4. Весела Петкова5 февруари 2013 г. в 23:43

    Изумена съм от коментарите! Това, че не се впечетляваме, ама никак, от "славното" минало и настояще на хората, които сме овластили с избора си, ме кара да мисля, че нямаме шанс. Ще си тънем в идиотския унес на облъчени страхливци и ще си се залъгваме щадящо, че почти прилично се движим. Ама накъде? Тези сладури, които защитавате, отдавна са предизвикали искреното ми възхищение. Велики са. Друг е въпроса, какво общо има тяхното развитие, постижения и намерения с моите интереси, очаквания, вярвания и морал. Нищо. Дори отказвам да имам какъвто и принос за тяхната "блестяща" реализация, защото ми пречи всеки ден и час, по всички възможни начини - скапано здравеопазване, скапано образование, безумен с правните си абсурди и корупционни практики бизнес климат, некомпетентна, но надменна администрация, нагли, но послушни тъпанари с власт. Освен известните, но и вече досадно натрапвани подобрения в пътната ни инфраструктура с няколкото километра магистрали, бих желала някой да ме светне, какво и в коя сфера на живота ни изобщо, тези точно лица са посигнали нещо положително и с перспектива за устойчивост? Ама честно! И мотивирано моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поне сме интегрирани до някаква степен в Европа. Иначе ако нямаше кой да ни бие камшика, какво си мислиш че щеше да стане в България?? Комуне-крадците щяха да си продължат да крадът и нямаше да има пари за АБСОЛЮТНО нищо. Мутри или не, евалата че от 1989г до сега, ГЕРБ най-малко вредят на природата на нашата родина! Фактори които никой не гледа... Горката България, такива гадни орки да живеят на днешната и територия! И какво предлагаш ако хората гледаха "миналото" на лидерите? Щяха БСП и любимите ни ДПС да са на власт! Това е идеално нали? Весела Кому-Петкова...

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

ИЗВЪНРЕДНО: Дадоха Денков на главния прокурор за държавна измяна

Новосформираният кръг „Първо България“ дава на прокуратурата премиера Николай Денков по подозрение в държавна измяна.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.