Пропускане към основното съдържание

Доста странен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Самуел Реди
Сам Реди
Представителят на кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" днес се афишира пред българските депутати като Самуел Реди. Проверка на Bgpravda в интернет не показа никаква информация за човек с такова име и работещ в областта на енергетиката.


В същото време "Дневник" съобщи, че човекът, който прави презентация на намеренията на "Глобал пауър консорциум" в икономическата комисия в парламента, е представен като Сам Реди - управител на компанията FreNuc. Според кратката й онлайн визитка, тя предлага атомни инженерни услуги. FreNuc се представя, че има "десетилетия опит в тази индустрия и дълбока експертиза" и че предлага широка гама от услуги и продукти в сферата на атомното инжерество в САЩ, Европа и други места по света. Седалището на фирмата е в Швейцария.

В профила в професионалната социална мрежа LinkedIn Сам Реди е посочил, че основава и управлява компанията FreNuc от 2009 г. и че тя има между 50 и 200 служителя. Реди е написал също, че има над 30 години опит в атомната индустрия в САЩ, където е работил в Чикаго.

Обявеното в парламента име "Глобъл пауър консорциум" не се появява при бързо търсене в интернет, както и не се среща никъде в материалите за Реди и  FreNuc. Читател на "Дневник" изпрати във форума линк с името на компанията - http://globalpowerconsortium.com, под който се появява сайта на Quantum Group.

В интернет съществува страницата http://globalpowerconsortium.com, която е пълно копие на страницата на инвестиционния фонд Quantum Group (http://quantumgroupus.com).

http://globalpowerconsortium.com е регистрирана на 23 юни 2012 г. за срок от една година от компанията FastDomain Inc.

http://quantumgroupus.com от своя страна е регистрирана на 23 януари 2004 г. от Quantum Group и домейнът е собственост на Quantum Group

В страницата не е посочена връзка между Global Power Consortium и Quantum Group. Всъщност, освен самият домейн, името Global Power Consortium не се споменава никъде. Визитката на Quantum Group посочва, че компанията има интерес в няколко индустрии, които се развиват в глобален мащаб през последните две десетилетия. Приведен е списък с осъществени проекти в телекомуникациите, медиите, недвижимите имоти, интернет технологиите и генерирането на електроенергия.

За успешен проект в сферата на електроенергията е посочена New England Power Company, която по думите на Quantum Group ще се занимава с търсене на проекти за алтернативна енергия като например слънчевата в Европа. През последните няколко години New England Power Company развива ТЕЦ и ВЕЦ проекти в Азия и Африка. Търсене в интернет на самостоятелна страница на New England Power Company обаче не дава резултати.

Като адрес на Quantum Group е посочен Battery Place 17, 11-ти етаж, Ню Йорк. Проверка в социалната мрежа за споделяне на местоположение FourSquare обаче показва, че на това място и адрес се намира технологичният стартъп SinglePlatform, която няма нищо общо с атомната енергия, инженерството или Quantum Group.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Фабрика в Холандия 3D ОТПЕЧАТВА 500 тона пържоли на месец

Фабрика в Холандия 3D отпечатва 500 тона пържоли на месец. Компанията Redefine Meat ще доставя немски ресторанти с отпечатани филета.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

В центъра на София задържат децата с автомати

В центъра на София полицаи задържат групи младежи, които са се събрали, за да се защитят от мигрантите. Част от тях са непълнолетни деца.

РАЗКРИТИЕ: Столична община тайно е подменила жълтите павета

От Столична община тайно са подменили традиционните жълти павета, като вече са поставени бетонни само оцветени в златист цвят, научи BGPravda. Така е премахната културна ценност за цяла София.