loading...

понеделник, 16 юли 2012 г.

Извънредно: Подготвя се нападение над Сирия

Руска армада от военни кораби плава към бреговете на Сирия, за да гарантира безопасното изтегляне на руските граждани и на част от оборудването в единствената руска военноморска база на сирийското пристанище “Тартус”.

Вчера Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) обяви, че Сирия е в състояние на гражданска война, което означава, че може да се променят правилата на бойните действия и да се подготви почвата за съдебни процеси за военни престъпления. Така все по-реална изглежда възможността за чужда военна намеса.

Съобщението беше направено броени часове след като Дамаск отрече правителствените сили да са извършвали клане в село Таримса и отхвърли твърдението на ООН, че режимът е използвал при атаката тежко въоръжение и хеликоптери. То бележи важен момент в развитието на конфликта в Сирия, който премина от антиправителствени протести в повсеместно въстание.

Досега Червеният кръст казваше, че съществуват локализирани състояния на гражданска война в Хомс, Хама и Идлиб.

Международният комитет на Червения кръст има репутацията на пазител на Женевската конвенция, която определя правилата на военните действия. Заявлението на организацията означава, че смята всички цивилни и задържани лица за защитени според международното право.

Няма коментари :

Публикуване на коментар