loading...

понеделник, 7 октомври 2013 г.

Задават се рекордно високи сметки за ток

Задават се рекордно високи сметки за ток през октомври. Заради рекордно ниските температури през последните дни- енергодружествата предупредиха абонатите да се готвят за много по-високи сметки за месеца.


След големите януарски протести заради високите сметки за ток енергодружествата вече си взеха поука. Съгласно поговорката “Парен каша духа!” монополистите още с първите няколко рекордно студени дни за октомври започнаха да алармират как скача потреблението на домакинствата. А консумацията е прекия индикатор, че драстично ще ни скочат и сметките за този месец.

По данни на диспечерите в електроенергийният системен оператор този октомври спрямо октомври миналата година има над 15 процента увеличено потребление на ток. Такива горе долу са данните и от трите енергодружества. Ако температурата остане толкова ниска при равни други условия поне с 15% ще са по-високи сметките ни за ток.

След вчерашните 26 отрицателни температурни рекорда и тази сутрин имаше рекорди под нулата – на 5 места в страната. Разбира се, за всяко домакинство потреблението е различно и то зависи от потребността за топъл дом. А тук еднакъв аршин няма. Енергодружествата се надяват следващите дни времето да се затопли, но още от сега предупредиха абонатите си да се готвят за по-високи сметки. „Имаме една изключително студена първа седмица на октомври спрямо миналата година. Направихме справка в метеорологията и се оказа че ако сега през тази седмица средната температура е била 8 градуса, то през октомври миналата година тя е била 18-20 градуса на територията на ЧЕЗ. Това заедно с комбинацията и наблюденията от товарите ни ни накара да алармираме клиентите”, посочи Димчо Станев, директор в ЧЕЗ.

Затова въпреки последното понижаване на цената на тока за бита сметките ще са много по-високи. Както спрямо септември тази година, така и спрямо октомври миналата година. Експерти не изключват, ако октомври остане толкова студен до края, домакинствата да получат рекордно високи сметки за този месец в годината. „Ще дам пример с периода, който предизвика вълненията в началото на годината. Тогава направихме внимателна статистика. Средното нарастване на сметките на нашите битови клиенти беше с приблизително 40%. Тук сме подготвили и пример и за него нарастването е с над 80 %”, обясни Станев.

И трите енергодружества в страната напомниха, че имат различни схеми за подпомагане на домакинства, които имат временни затруднения със семейния бюджет и не могат да си платят навреме инцидентно завишените сметки. В Западна България например сметка от зимните месеци може да се разсрочи на шест равни вноски до края на пролетта.

Предупреждението да се готвим за много по-високи сметки за ток вече е налице. С достатъчно аргументи поднесени най-вежливо от енергомонополите. Така че да се избегне втора зима на невиждано недоволство срещу сметките за ток. Сега остава да изчакаме още 24 дни като основният въпрос е как ще се движат температурите. И в първите дни на ноември ще съобщим вече и конкретни числа точно с колко процента се се увеличили сметките за ток и парно.Няма коментари :

Публикуване на коментар