Пропускане към основното съдържание

Борусия (Д) - Байерн: Старите познайници в титаничен сблъсък на "Уембли"

Отборите на Борусия (Дортмунд) и Байерн (Мюнхен) излизат довечера точно в 21:45 часа в титаничен сблъсък на финала в Шампионската лига. Големите германски съперници ще определят кой ще бъде носителят на най-престижното клубно отличие за 2013 година. По ирония на съдбата това ще се случи не къде да е, а в английската столица Лондон на легендарния стадион "Уембли".
Това пък е четвъртият финал в турнира, в който един срещу друг застават два отбора от една и съща държава.

Двата тима се познават повече от добре и едва ли може да се изненадат особено. Те вече играха четири пъти помежду си през този сезон - два за първенство и по веднъж за Купата на Германия и за Суперкупата. В Бундеслигата те не излъчиха победител, като и двете срещи завършиха при резултат 1:1. За купата пък победата отиде на страната на "баварците", които спечелиха с 1:0 на 1/4-финала. Те триумфираха и в мача за Суперкупата с 2:1.

Последният голям финал между двата тима обаче бе на сметката на Борусия. Дортмундци буквално разгромиха своя съперник в миналогодишния финал за Купата на Германия, като го победиха с 5:2.
В общата статистика на мачовете между тези съперници предимството е доста силно в полза на Байерн. Двата тима са се изправяли един срещу друг точно 100 пъти. В тези двубои "баварците" имат 45 победи срещу само 26 за дортмундци, а 29 мача са завършили наравно.
В турнира на Шампионската лига Байерн също е далеч пред своя съперник. Мюнхенци имат 4 трофея в надпреварата, докато дортмундци могат да се похвалят само с един такъв във витрината си. "Баварците" обаче загубиха пет от последните си шест участия на финал в турнира, включително и миналогодишния сблъсък с Челси. Затова този път тимът ще бъде пределно мотивиран най-после да прибави петата купа в колекцията си.

Двата тима напълно заслужено стигнаха до финала. И докато за Байерн това бе доста очаквано, рейдът на Борусия изненада немалко фенове и специалисти. Дортмундци първо успяха да излязат като победители от "групата на смъртта", където бяха още Реал (Мадрид), Манчестър Сити и Аякс. След това по пътя си "жълто-черните" се справиха с Шхтьор (Донецк), Малага и отново Реал (Мадрид). В същото време обаче Байерн буквално газеше наред и първо спечели своята група "F", а след това се справи последователно с Арсенал, Ювентус и Барселона.
Любопитен факт е, че звездата на дортмундци Марио Гьотце от новия сезон ще играе с екипа на Байерн. Двата тима вече обявиха сделката за 37 милиона евро публично и това не е тайна за никого. Той обаче няма да може да се изправи срещу бъдещия си тим довечера, тъй като има контузия. Освен това "баварците" проявяват сериозен интерес и към голмайстора на Борусия Роберт Левандовски.

Иначе треньорът на "жълто-черните" Юрген Клоп ще може да разчита на всички останали свои играчи, като единствено Лукаш Пишчек е под лека въпросителна. Неговият съперник Юп Хайнкес пък няма да може да използва Тони Кроос, който не успя да се възстанови навреме от контузията си и пропуска финала. Същото се отнася и за трайно контузения Холгер Бадщубер.
Със сигурност довечера ни очаква истинско зрелище на "Уембли". Кой ще бъде победителят в него обаче ще разберем едва след края на двубоя.

Шампионска лига, финал:

БОРУСИЯ (ДОРТМУНД) - БАЙЕРН (МЮНХЕН)


Вероятни състави:

БОРУСИЯ: Вайденфелер, Пишчек, Хумелс, Суботич, Шмелцер, Бендер, Гюндоган, Гроскройц, Ройс, Блашчиковски, Левандовски

БАЙЕРН: Нойер, Лаам, Ван Буйтен, Боатенг, Алаба, Мартинес, Швайнщайгер, Мюлер, Робен, Рибери, Манджукич

Стадион: "Уембли", Лондон
Съдия: Никола Рицоли (Италия)
Начало: 21:45 часа


perniknews.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.