loading...

понеделник, 2 юли 2018 г.

САМО В Bgpravda: Лъжат, че пенсиите са увеличени с 3,8%

Правителствените медии шумно твърдят, че от 1 юли размерът на всички пенсии е увеличен с 3,8%. Това обаче е поредната лъжа на кабинета Борисов 3, и втора след подобна направена през миналата година и то посъщата схема.


Пенсиите не са увеличени с равен процент, а са преизчислени и всеки пенсионер ще полечи различно увеличение, което може да е доста по-малко от обявените 3,8 процента. Това ясно може да се види от официалната информация публикувана на сайта на НОИ.

Там пише следното:

Считано от 1 юли 2018 г. са преизчислени размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност, отпуснати до 31.12.2017 г. включително. Преизчислението е извършено с новата по-висока тежест от 1,169 за всяка година зачетен осигурителен стаж на лицата. Осигурено е увеличение с 3,8 на сто на получавания към 30.06.2018 г. размер на пенсиите от трудова дейност.
От 1 юли 2018 г. се прилага и нов минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст - 207,60 лв. Нови минимални размери имат и всички пенсии, свързани с трудова дейност, тъй като се определят като процент от тази сума. 


Така излиза, че в зависимост от размера на трудовия стаж, то увеличението ще бъде различно, а не равно на 3,8%.

Няма коментари :

Публикуване на коментар