loading...

понеделник, 11 юни 2018 г.

Урок по пазарна икономика за кифли

25-годишна девойка, която твърди, че е интелигентна, изискана и изключително красивa … пуска в елитен сайт за запознанства следния въпрос:

Къде бъркам? Търся да се омъжа за човек, който печели най-малко половин милион на година. Знам как звучи това, но имайте предвид, че да печелиш милион на година означава да си средна класа в Ню Йорк. Така че изобщо не мисля, че се целя прекалено високо.

Познавам една жена от групата ми по йога, която е женена за банкер в инвестиционна банка и живее в Трибека /друг скъп квартал/, а тя дори не е толкова хубава, колкото мене, нито е особено умна. Какво прави тя и какво да направя аз, за да стигна нейното ниво? Ще ми дадете ли някакви съвети? Моля, задръжте си обидите – аз честно и почтено питам.

Повечето жени мислят по същия начин, но го крият, а аз поне си казвам кое как е. Нямаше да търся такъв тип мъже, ако не смятах, че съм повече от достойна за тях – като външен вид, култура, любов и умения в домакинството.

***************************************
Следва отговорът на брокер от Ню Йорк, който отговарял на условията й:
Прочетох поста ти с голям интерес и сериозно се замислих над твоята дилема. Не ти губя времето, защото се класирам според твоите критерии: печеля над 500 хиляди годишно. Но така, както ги виждам нещата, ти ми предлагаш, чисто и просто, една много скапана сделка.
Ето защо: ако махнем всичките глупости, дето си ги наговорила, това, което предлагаш, е проста размяна – ти предлагаш своите прелести срещу моите пари. Просто и ясно. Обаче има още едно съществено нещо – твоята красота ще намалява с времето, докато парите ми – не. Всъщност даже, много е вероятно аз да печеля все повече през следващите години, но е абсолютно сигурно, че ти по-хубава няма да станеш.


Така че, икономически погледнато, ти си амортизиращ се актив, докато аз съм актив с увеличаваща се стойност. И не само че ще се амортизираш, ами амортизацията ти ще се покачва всяка година. Ти си на 25 и вероятно ще останеш доста секси в следващите 5 години, но все по-малко секси всяка следваща година. После красотата ти ще започне да избледнява и на 35 вероятно няма да ставаш за нищо.

Така че, ако си говорим по брокерски, не е изгодно да те купя за дълго /което ти всъщност предлагаш/, а по-скоро да те ползвам за кратко и да те продам бързо. Ако смяташ, че говоря грубо, ще ти кажа следното – ако моите пари изчезнат, същото ще направиш и ти, така че и аз трябва да имам някакъв вариант, когато красотата ти се изпари. Просто е: както ти поставяш условията – има смисъл да си ми само любовница, а не и жена.

Отделно от това, в началото на моята кариера научих много за ефективността на пазара. Затова се чудя защо момиче като теб – интелигентна, стилна и изключително красива – не е успяла да си намери-чичко паричко досега? Трудно ми е да повярвам, че, ако си толкова готина, колкото казваш, мъжът с 500-те хиляди на година все още не те е намерил, пък ако ще и само за да те пробва?! Надявам се, че съм ти помогнал. А, ако размислиш и започнеш да се даваш на лизинг – обади се.

Ето това сте вие умрели парцали - скапана инвестиция! 

2 коментара :

 1. Според мен и двамата участващи с тази задочна полемика са със закърняли духовни рецептори и единственното ,което ги привлича и да се стремят единственно и само към материалните цели.А това от човешка гледна точка е безкрайно жалко.Първо за красивото момиче ,което иска да се продаде на добра,според нея цена на който и да е без никакво значение от външния му вид или духовните му качества ,но който е готов да и осигури търсените от нея финансови условия.Младата жена дори и не намекна за това,че за нея няма никаво значение как ще изглежда нейния лелеян и силно мечтан "жених",дебел, плешив, пъпчив шишко,или нормален на вид млад мъж.Това е безкрайно жалко.Една красива и интелигентна млада жена да се продава по най-безпардонния и най бездушния начин.С това си самопредлагане нищо не я различава от последната проститутка на околовръстното шосе.Само дето "тарифата" и е различна.Според мен чрез тази тъжна дилема ,за която пише младата красавица се показва дъното на човещината и на духовността до което сме опряли днес ние, съвременното общество.Всичко това се дължи основно на медиината манипулация,на умишляната бездуховност,до която успя да зомбира и да докара днес медиината машина и млади и стари.Да ни накара да повярваме,че на света най-важното и единственно нещо на което си струва да вярваме и целим са парите!
  Днес всред цялото общество царува една тотална бездуховна празнота, за сметка на оскотяващия ни материализъм във всичките му най-грозни форми.Жалко,че поговорката "Хубавите ябълки,свинете ги ядът" днес е тотално вярна !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Същото важи и за потенциалния "клиент" или "жених".И той расъждава само чрез постулатите на бездушния бизнес и третира предложението на младата красавица по най-възможно хладен и аналитечен ,но отново бездушен начин.И двамата и предлагащата се за 1/2 милион дама и потенциоалния купувач,тарикатски предлагащ да я ползва само на "лизинг" т.е. докато е красива и атрактивна са за ожалване.Защото и в двамата няма и капка човешка романтика, етика, духовност или каквото и да било ,което ги доближава до моята представа за нормални хора....Уви!

   Изтриване