loading...

сряда, 7 юни 2017 г.

Капитализъм

Капитализмът създава една постоянна динамика на акумулация, на кризи и на нововъведения. Как Адам Смит вижда икономическия модел, който ни заобикаля? Дали Кейнс би казал, че вижда проблем? Хайек е написал "Пътят към робството" като едно предупреждение.

Откъде идва капитализмът? Всичко опирало до печалбата. От една естествена еволюция на нашето общество или от теории, предизвикали политически и технологически промени? Всички ние живеем в една система, чиито корени не познаваме добре. Тяхната история би трябвало да ни даде ясна идея за нашето настояще и бъдеще.

Китайски студенти посещават гроба на Адам Смит, шотландси философ от 18 век. През 1776 г. Смит шокира всички, казвайки, че единственото, което правителството трябва да прави, е да остави хората свободно да продават и купуват помежду си. Той е бащата на капитализма. Според много хора Смит и неговата книга поставят основите на капитализма. Но според историците системата е родена много преди него и вече дълбоко е навлязла в обществото, в което Адам Смит е написал книгата си.

Кърколди, Шотландия, родното място на Адам Смит. От голямо значение е, че Адам Смит е израснал в пристанище на източния бряг на Шотландия. Обществото, в което е роден, преживява период на дълбоки революции. В началото промените са били от религиозно естество. Още вижте във видеото!Няма коментари :

Публикуване на коментар