Пропускане към основното съдържание

РЕПОРТАЖ: Вижте от къде София се е защитавала от бомбардировките през Втората световна война

От бункер в квартал "Редута", София се е бранила от бомбандировките по време на Втората световна война.

Въпреки че е част от Тристранния пакт, България никога не участва във военни действия и винаги отклонява подобни искания от Германия. На 12 декември 1941 г. Великобритания първа обявява война на България. САЩ обявяват война на Царство България чак половин година по-късно на 5 юни 1942 г. След като като се установяват в Южна Италия, британско-американските въздушни армии започват оттам бомбордировъчна война на Балканския полуостров. 
Входът на бункера в "Редута"
Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали и 4744 сериозно ранени, разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради увредените в една или друга степен са в пъти повече. Българската противовъздушна отбрана нанася на противника известни загуби - свалени са над 100 самолета, при което загиват 159 души и са пленени 329.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.