Пропускане към основното съдържание

Нов небостъргач е на път да изникне върху градинка в София


Нова административна сграда, висока 44 етажа, е на път да изникне на мястото на зелена площ в кв. "Стрелбище", на ъгъла на булевардите "България" и "П. Ю. Тодоров", съобщи "Капитал". Пред намеренията на инвеститора НИКМИ не стоят почти никакви пречки, след като Върховният административен съд е уважил претенциите му срещу Общия устройствен план (ОУП) на София, базирани на вратички в Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за застрояване на София.


Сагата започва през 2007 г., когато фирмата, издигнала високите сгради срещу НДК, купува терена. Тогава той попада в зона за "Обществено обслужване", в която могат да се строят сгради с максимална височина 6-7 етажа, но процедурата за изменение на плана е вече започнала. Според днешния ОУП, завършен през 2009 г., теренът е със статут на градинка, в която може да се построи единствено кафене, църква или тоалетна.

Междувременно обаче НИКМИ внася документи за промяна на регулацията, с които се сменя разпределението на имота от четири на три части. С тях фирмата прави спорно тълкуване, че парцелът се намира в "Смесена многофункционална зона" (СМФ), т.е. без ограничение за височината на сградите. Разделението на имота е ключово, защото позволява да се приложи вратичка в ЗУТ, която отменя всички изисквания към височината на сградите и плътността на застрояване именно в зоните от типа СМФ, пише "Капитал" и припомня, че така същия инвеститор изгради "Милениум център", без да се съобразява с височината и силуета на околните сгради.

И Петър Диков, и сегашният главен архитект на София Здравко Здравков отказват да допуснат строежа. След дълъг правен спор обаче ВАС, в състав Ангел Калинов, Джузепе Роджери и Любомира Мотова, обявява Общия устройствен план на София, който по принцип не може да се обжалва, за "нищожен в тази си част" и задължава общината да издаде необходимите документи.

В момента арх. Здравков е глобен за неизпълнение на решението на съда, тъй като смята, че с него ще наруши закона. "Това не е издаване на документ, а акт, при който трябва да се провеждат процедури и да се прецени съответствието със закона", казва той пред "Капитал". Старият проект на НИКМИ не е съобразен с редица влезли оттогава норми, а компанията отказва да го преработи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Клиентите на Lidl беснеят! Брутална шашма лъсна щом сравниха цените у нас и в чужбина

Клиенти на Lidl пропищяха от цените на голямата верига магазина. Сравненията с цените на белгийския Lidl са повече от красноречиви, а коментарите оставяме на вас. 

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Структурите на БСП в София са се разпаднали, нов председател в БСП-Искър

Иван Таков е разбил районните организации в столицата

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.