Пропускане към основното съдържание

Апокалипсис в Европа! Континентът замръзва


Климатична симулация на американски учени сочи, че течението Гълфстрийм може да бъде прекъснато. Това ще стане в резултат на силни изменения в климата, съобщи сп. „Шпигел“. Решаваща роля в случая играе обмяната на сол между Атлантическия и Индийския океан. Намаляването на снабдяването със сол според изчисленията ще доведе до колапса на течението, което стига от Карибите през Исландия и Норвегия до Южна Африка. В резултат на това средните температури в Северна Европа ще падна значително.


Гълфстрийм ще спре да тече, Европа ще замръзне – този кошмарен сценарий се считаше за опроверган, но изследователите на климата признаха, че не са отчели една много сериозна опасност. Атлантическият океан край Кейптаун не е много благ за хората: студената вода тегли плувците навътре, дъното рязко изчезва под краката, има и много акули. Къпането съвсем не е за препоръчване.

Качеството на водата около южноафриканската метрополия е интересно не само за местните жители и туристите, но и за всички европейци, които са си останали на Стария континент.

Защото именно тук, където Атлантикът и Индийският океан се сливат, се решава бъдещето на Гълфстрийм, или с други думи, на „печката“ на Европа. Неговата топлина осигурява мекия климат в Северна Европа.

Топлото водно течение се ражда в Мексиканския залив. Оттам водата, насочвана от ветровете и въртенето на Земята, поема на север. По пътя те се охлажда и става все по-солена, защото постоянно се изпарява. Същевременно плътността й се увеличава. Накрая охладената и богата на сол вода потъва в дълбините и се връща обратно на юг.

Но как изменението на климата влияе върху тези процеси? Тук се намесва далечният нос Добра надежда, защото всъщност течението започва още там. Става въпрос за това, в коя посока Индийският и Атлантическият океан насочват товара си от сол на 34-ия градус южна ширина. Евентуална промяна в солевия баланс би могла да наруши импулса на топлото течение край бреговете на Гренландия и по този начин да предизвика края на Гълфстрийм.

За една „подценявана“ заплаха за Гълфстрийм сега предупреждават американски изследователи, ръководени от Уей Лю от Института Скрипс в Сан Диего. Условията в Южния Атлантик превърнаха печката на Централна Европа в несигурен източник. А възможният колапс на Гълфстрийм може да свали температурите в Северозападна Европа. С минус седем градуса по Целзий в Исландия, с минус пет в Северна Норвегия, минус три в Ирландия и Шотландия, минус един градус от Бретан през северната част на Германия до балтийските държави.

И то въпреки, че глобалното затоплянето дотогава ще е увеличило средната температура на Земята с най-малко до два три градуса.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.