Пропускане към основното съдържание

Бойко Борисов: Залива ни мигрантска вълна от 2 милиона души

Залива ни нова мигрантска вълна от над 2 000 000 души, заяви прмиерът Бойко Борисов след церемонията по освещаване на нов храм в сливенското село Мечкарево. Министър-председателят предупреди, че Турция вече изнемогва.

„Предадох на канцлера Меркел, това за което разговаряхме с президента Ердаган и премиера. На границата със Сирия се води война. Разрушенията са страховити. Но в същото време някои страни, особено от Вишеградската четворка, са категорични, че няма да приемат мигранти. Ние също искаме да запазим принципите на влизане в ЕС само през официалните КПП-та само след сериозни проверки“, заяви премиерът Борисов. Той припомни, че политиката на ЕС е такава, че ние не можем да връщаме мигранти.

„Всеки, който почука на вратата, ние сме длъжни да го приемем“, каза Бойко Борисов. Министър-председателят коментира, че някои все още са склонни да подценяват проблема. „Икономиката на Турция, проблемите, които имаха след преврата, поставят страната в много трудно положение. Те изнемогват да издържат три милиона мигранти. До октомври и двете страни - и Турция и ЕС, трябва положат усилия да намерят стъпки споразумението да продължи да действа“, подчерта Борисов. Той допълни, че натискът след преврата в Турция е бил преодолян, Турция приема върнатите от България мигранти.

„Турция е добронамерена. Европа и Турция трябва взаимно да разберат проблемите си. Има държави, а и ние подкрепяме това мнение, че в този момент Турция не може да стане член на ЕС“, коментира премиерът. Той подчерта, че това е добре известно и на Турция. Европейският съюз обаче би могъл да облекчи визовия режим за бизнеса и държавните служители, а от своя страна Турция трябва да продължи да изпълнява ангажиментите, които е поела към ЕС.


„Нека не забравяме, че ние, 28-те тогава лидери на ЕС, подписахме това споразумение и го подкрепихме. Така че, се надявам заплахите и твърдия тон да отстъпят на дипломацията. В момента, за ЕС, а най-вече за България и Гърция, това е работещо споразумение. Така че и гръцките ни колеги трябва да се стегнат и те да изпълняват своята част от споразумението“, подчерта Бойко Борисов.

"България разполага с близо 13 млн. лв. във фискалния си резерв за опазване на границите си. Възложил съм на финансовия и на военния министър да мислят как биха могли да се използват по-рационално сухопътните ни сили, заедно с вътрешните ни войски. Защото в момента плащаме на 20 000 души и би могло да ги използваме по-рационално особено по гръцката граница“, допълни премиерът.

Той обясни, че в момента мигрантите, които биват залавяни във вътрешността на страната, казват, че влизат през Турция, тъй като официално не можем да ги върнем, а всъщност влизат през Гърция. Залавяните мигранти вече не са в големи групи, минават границата по трима-четирима,с изключение на афганистанците, които обикновено са по 50-60 човека и те създават и най-много проблеми в момента.
„Ние искаме от ЕС да спазват своите ангажименти. Обърнах се към моите колеги, че все пак не трябва да забравяме, че кохезионните фондове, че европейската солидарност не е само в парите, които се дават за тези страни и трябва по-умерен тон“, каза още Бойко Борисов. Той съобщи, че оградата по турската граница вероятно ще е готова през следващата седмица. „Аз зададох въпроса: „Ако дойдат 100-200 хиляди на оградата ни с Турция и ние ги спрем, и те почнат да гинат по оградата, дали тогава неправителствените организации, дали самата Европа няма да се обърне срещу България?“, посочи Борисов. Той допълни, че категорично е заявил на своите колеги, че България няма да приема мигранти от Западна Европа.

„Някой, ако си мисли, че от Австрия, от Унгария, от Германия ще ни връща по 20 или по 30 хиляди, при положение, че нямат споразумение и реадмисия към Турция, че аз ще приема тези самолети. Казах им в прав текст: „Как си ме представяте – чакам на аерогарата и вие ми пращате десетки хиляди бежанци? Просто няма да пусна самолетите да дойдат“. Така че, където трябва категоричност, ние сме я заявили“,подчерта премиерът, като добави, че в същото време този тон, тези ултимативни действия от една или друга държава не работят за обединена Европа. И особено държавите от Източна Европа трябва да се замислим малко върху тона. Бойко Борисов изтъкна, че ЕС е най-демократичната организация - един глас може да спре всичко, затова се надява да се намери разумният тон и в диалог да се направят следващите стъпки, за да работи споразумението.

Премиерът бе официален гост на освещаването на храм „Свети апостоли Петър и Павел“. 30 000 лв. от средствата за строежа са дарение от партия ГЕРБ, средства са предоставени и от Агенцията по вероизповеданията към Министерски съвет.

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.