Пропускане към основното съдържание

Държавата е фалирала, но го крият

Взимането на заеми е крайно решение, което в интерес на истината може да има и положително въздействие върху една икономика. Това е в сила в случаите, когато парите или друг вид актив се използва за развитието на даден сектор или за цялостното развитие на икономиката чрез стратегически проекти. Кабинетът "Борисов 2" обаче не е в тази хипотеза, а става дума за нещо съвсем различно.

Някой да е чул за мащабен проект, който ще развиваме благодарение на искания заем? Готвеното взимане на заем от 8 млрд. евро няма никаква връзка с развитието на икономиката, а има за цел единствено да запълни зейналата яма във финансите на държавата. Голяма част от исканата сума ще отиде за погасяване на месечната дупка в НОИ, а тя възлиза на цели 400 млн. лв., а това прави близо 5 млрд. лв. на година. Ако не се подсигури тази сума, то изплащането на пенсиите и различните трудови обезщетения ще стане невъзможно.

Относно обявените лихвен процент до 10 на сто и матуритет до 30 години финансовият министър Владислав Горанов коментира, че практиката на всички български правителства е да дават или високи лихвени проценти или изобщо да не показват такива, за да не бъде това ориентир за пазарите. Поемане на дълг с матуритет до 30 е по-изгоден, за да не се получи струпване на емисии в кратък период, твърди министърът. Той обаче не даде най-важният отговор! Защо е крайно необходимо да се трупа дълг от нови 8 млрд. евро? Нима забравихме, че когато правителството на Пламен Орешарски трупаше далеч по-малки борчове, то от ГЕРБ твърдяха, че държавата е фалирала, а управляващите замазват проблема с трупането на задължения на гърба на народа. А сега, каква е ситуацията? Май има сериозен страх от това да си признаем, че държавата е фалирала! Това би довело до падането и на най-стабилното правителство.

Нека да погледнем простата сметка. Очакваният размер на бюджетните дефицити за периода 2015-2017г. е около 6.5 млрд. лв. (3.32 млрд. евро) или необходимата сума за финансиране на погашения по съществуващ към 31.12.2014 г. държавен дълг и за финансиране на бюджетен дефицит за визирания тригодишен период ще бъдат необходими малко над 9 млрд. евро. Тази сума е твърде голяма за родната икономика.

Големият бюджетен дефицит показва, че доста повече пари излизат от държавата, отколкото се вливат. Именно затова се правят опити да бъде запушена пробойната с взимането на нов заем. Дефицитът ще продължава да се трупа заради липсата на ефективна пенсионна реформа. Взимането на пенсия става все по-проблематично през последните години, а управниците само замазват проблема с периодичното вдигане на възрастта. Получава се омагьосан кръг - осигуровките са високи, защото се плащат от малко хора, а се плащат от малко хора, защото са високи. Излизането от този порочен кръг не е лесна работа, но решение трябва да се намери, иначе ни очаква съдбата на съседна Гърция.

Коментари

  1. Ние сме далеч под "съдбата на Гърция" Финансово те са по - добре от нас!Предишния мандат на Бойковото правителство профука неизвестно къде 8 милиарда лева и за да покрие фискалния минимум "приватизира"осигуровките ни и здравни и пенсионни! Сега понеже не останаха такива за крадене ще теглят нов 8 милиарден заем! Ако върнат това що са окрали всичко ще се оправи!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.