loading...

сряда, 28 януари 2015 г.

ПРИЗНАХА: Пращаме повиквателни на запасняците

Няма мобилизация на резервисти и подготовка за война. Това се казва в съобщение на Министерството на отбраната, след като лидерът на „Атака“ Волен Сидеров направи изявление от парламентарната трибуна, че в България тече военна мобилизация.
От трибуната на Народното събрание той алармира, че служители на армията в много градове са получили повиквателни, с които са предупредени да се явят в случай на нужда.Сидеров свърза данните с посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България миналата седмица. Той направи паралел с нашето малцинство в Одеска област.

Ето какво се казва в съобщението на МО:

„По повод изказването на лидера на политическа партия „Атака“ Волен Сидеров Министерството на отбраната заявява:
България и Министерството на отбраната не мобилизират войски, нито подготвят война срещу която и да е държава. В изказването и изводите на лидера на ПП „Атака“ Волен Сидеров няма нищо вярно.

Съгласно Закона за резерва на Въоръжените сили на Република България и Наредба за военния отчет на български граждани и техника за мирно и военно време, приета с ПМС №167/30.07.2012 г., на военен отчет подлежат всички български граждани, преминали военна подготовка (бивши кадрови войници, сержанти и офицери, граждани, отбили наборна служба, и такива, които са изявили желание да придобият начална военна подготовка). Те участват в окомплектоването на военновременни формирования съгласно закона. Централното военно окръжие и неговите структури в страната извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка.

Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини (болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес и др.). В тези случаи структурите на Централно военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е ежедневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили.

БЛИЦ

1 коментар :

  1. Дрън дрън та пляс! Странно съвпадение като се има в предвид че нищо случайно няма.Изпращане военни на турската граница,повиквателни на запасните военни.И ако това не е потготовка за война,здраве му кажи! И както обикновенно сме на грешната страна!

    ОтговорИзтриване