loading...

понеделник, 1 декември 2014 г.

След изказване на Цвета Кирилова провериха язовирите в страната

След редица сигнали на Цвета Кирилова по медиите, бяха проверени язовирите в страната. Председателят на "Сдружение Азбукари" първа алармира за продължаващага опасност от нови наводнения в следствие на неясната собственост на язовирите, което от своя страна води до сериозни пропуски в контрола и поддържането на водните съоръжения.

Именно след гостуването на Цвета Кирилова в предаването "На кафе" по Нова телевизия започна и дебата по темата, който в крайна сметка доведе до проверката на язовирите в страната.


След проверка на рисковите водни обекти в страната прокуратурата е образувала 4 преписки заради данни за извършени длъжностни престъпления, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. Образувани са и 17 административнонаказателни производства за нарушения по Закона за водите, като по 13 от тях досега са издадени наказателни постановления.

Констатирано е, че все още не са съставени карти на районите под заплаха от наводнения и карти на районите с риск от наводнения, което води до несвоевременна реакция при такава опасност. Като характерни и повтарящи проблеми и слабости навсякъде се отчита неосъществяването на техническа поддръжка и ремонт на хидротехническите съоръжения, наличието на неизправни или частично изправни язовирни стени, наличието на растителност в леглата на реките и по стените на язовирите, както и изхвърлянето на битови отпадъци там, липсата на финансови ресурси по места за осъществяване на такива дейности и др.

Проверката беше разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров след трагедията с наводнението в Мизия. Докладът на Върховната административна прокуратура е изпратен и на премиера Бойко Борисов. Той е поканил обвинителите на днешното заседание на кабинета, по време на което ще бъде обсъден проблемът.

Няма коментари :

Публикуване на коментар