loading...

четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Защо ни е необходима мажоритарна избирателна система?

Говорим за парламент, а знаем ли в същност, КОЙ ни представлява в този парламент? Без да се прави специално проучване по темата, а само от наблюденията сред хората, то спокойно може да заключим, че поне 90 на сто нямат дори и бегла представа за това, КОЙ са пратили в парламента.

Вече е повече от ясно, че схемата с преференциите се превърна в едно политическо недоносче, което предимно води до комични избори, а не до форма на мажоритарен вот. Нека си припомним "Любимец 15" и пловдивската даскалка Баракова и ще се убедим, че преференциите у нас не работят. Ето защо, за да имаме смислен парламент със смислени хора ни трябва мажоритарен вот.

Тази промяна в изборния кодекс ще доведе до реална промяна на политическата система у нас, а не до поредната партийна подмяна режисирана от поредния кукловод.

Никоя партия не смее реално да постави въпроса за 100% мажоритарни избори, защото партийния вожд няма да може да реди листите. Всички знаем, че при реденето на листите се купуват и продават места, които захранват "черните" партийни каси. Хората обаче искат и трябва да могат да знаят, КОЙ ги представлява, за да може да му търсят отговорност. Иначе нещата си стават, както и при социализма - колективната отговорност се изражда до пълна безотговорност. 

Именно тази безотговорност даде възможност на партиите да се събират да преговарят на скрито при затворена врата за медиите. В стаята в парламента се решаваше коя партия какъв дял от правителството да получи. Стига се до ситуации на коалиции и договорки, нещо което не е предлагано на избирателите по време на изборите, нито би могло да се предвиди от голяма част от избирателите. 

Именно затова в Народното събрание трябва да влизат личности, а на партийно послушковци, които да натискат правилното копче срещу месечно възнаграждение от 4000 лева.
Хайде стига са ни обяснявали, че българинът не може да си избере свестни политици чрез мажоритарната система, че нали така се избира президентът и кметовете. Как така за тях сме компетентни, а пък за народните избраници не сме.

Една мажоритарна избирателна система ще доведе и до повишаване на избирателната активност, защото хората ще знаят за кого си дават гласа, и ще знаят от кого след това да търсят отговорност за обещана, но не свършена работа.

Сухата теория показва, че мажоритарната система се прилага главно в два варианта. При първият вариант, който се отнася за простата мажоритарна система, печели този кандидат, който е получил най-много от гласовете, независимо от броя на кандидатите. Използва се в САЩ, Великобритания и Канада.

При вторият вариант съществува изискването спечелилият кандидат да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, или  50 процента +1 гласа от подадените. При необходимост за достигането на този резултат се въвежда втори тур, балотаж, ако на първия никой не е събрал абсолютно мнозинство. Вторият вариант се използва от години в България, а сега остава и да въведем и първия, няма нищо страшно или по-точно казано страшно е, но за политическите кукловоди!
д-р Николай Георгиев

Няма коментари :

Публикуване на коментар