Пропускане към основното съдържание

ДАНС разследва организационен секретар на БСП

ДАНС и прокуратурата разследва бившите шефове на ДФ „Земеделие“ Виолета Александрова и Мирослав Николов известни, като „земеделското семейство“.

Под ударите на проверките попада и организационният секретар на БСП в Благоевградска и Кюстендилска области Андрей Вълчев, който се кодира, като дясната ръка на лидерът на "ПЕС" Сергей Станишев и Народният представител в 43-то Народно събрание Кристиан Вигенин. Към проверката попадат и други консултанти и юристи, които били на граждански договор към "ДФЗ".

Скандалното е, че бившият изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие“ Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са одобрили 2 проекта за селски туризъм с луксозни джипове през месец май, съобщи „24 часа“.

 Двата проекта са били приети въпреки заповед на земеделския министър Димитър Греков и изрични писмени указания от Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони да не се одобряват проекти със скъпи автомобили. Освен това има и становище на Еврокомисията, че това са недопустими разходи.

 Единият одобрен проект от Николов и Александрова, които живеят заедно, е за купуване на американски джип “Хамър” на стойност около 130 000 лв. Другият е за "BMV" Х5 Drive.

 По много от проектите, които двамата са одобрявали, са липсвали документи и процедурите не са спазвани. ДАНС проверява сигнали дали е имало и корупционна схема за изнудване на фермери и кметове.

Мирослав Николов обаче със своя заповед е иззел контрола на ключови дирекции като „Правна“, „Обществени поръчки“ и „Човешки ресурси“. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги само чрез неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции.

 На практика фонд „Земеделие“ е управляван като еднолично дружество със собственици Мирослав Николов и Виолета Александрова, твърдят служители на ведомството. Много от тях обаче също са забъркани в кашата, защото под страх от уволнение им се е налагало да подписват и те скандални документи. Някои са намерили изход, като са излизали в продължителни болнични, за да не се налага да вършат нередни неща.

 Чрез сключването на външни договори за консултантски услуги Мирослав Николов и Виолета Александрова са си осигурявали и партийна подкрепа. Например на 23 март 2014 г. бившият шеф на фонд „Земеделие“ е подписал консултантски договор за 9000 лв. с Андрей Христов Вълчев, който е роден през 1978 г. Магистър-юрист от юридическия факултет на ВТУ. Работил е в ДФ "Земеделие" от 17.11.2008 до 17.06.2010 г. В момента е секретар в ОБ на МО в БСП с ресор "Национални политики" и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова.

В договора пише, че Андрей Вълчев ще консултира Мирослав Николов в устен или писмен вид по 3 области. Това са „консултации относно състоянието на дейностите, осъществявани от териториалните структурни звена на фонд „Земеделие“, „съдействие и препоръки за постигане на оптимално планиране при изпълнението на програмата на изпълнителния директор във връзка с дейностите на подпомагащата го администрация“ и „добри практики, подходящи стандартни и иновативни методи и средства за подобряване на организационното състояние на териториалните структурни звена на фонд „Земеделие“.

Освен това Мирослав Николов е платил 15 600 лв. за наемане на външен адвокат, който да напише жалба до главния прокурор Сотир Цацаров срещу земеделския министър Димитър Греков. Става дума за юриста, защитавал бившия шеф на фонд “Земеделие” Калина Илиева по делото за фалшивата ѝ диплома.

Pirinsko.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

РАЗКРИТИЕ: Менте доценти ни правят зъбите

За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински университет-София, съобщи сайтът „Народ“. В статията се твърди, че те преписват един от друг текстове от дисертациите си и ги публикуват преведени на английски език в чуждестранни списания, като ги представят за собствени научни трудове.

Пуснаха порно клип с Дебора от Стара Загора (18+)

В телегран група е пуснато кратко порно клипче с Дебора от Стара Загора.

Пуснаха гола снимка на интернет звездата Стела Павлова

Появи се гола снимка на интернет звездата Стела Павлова. Бившата половинка на Сандев позира без горнище и приковава мъжкото внимание.

САМО В BGPRAVDA: Страховит секс скандал в зъболекарските и преподавателските среди

Сн. е илюстративна За разкрита незаконна схема за израстване в академичната кариера на   определени лица от Факултета по дентална медицина към Медицински   университет-София,

Българите основават преди 17 000 г. първата държава на земята

I: Българите основават преди 17 000г. първата държава на земята-ИДЕЛ (ИТЕЛ)–конфедерация от седем арийски, финоугорски и алтайски племена, откъдето и името и (Иде-седем и Ел-племе). По късно тази държава получила и второ название на господстващия народ– Булгари, Бул-Възвишени и Ари-Свободни.