loading...

сряда, 8 октомври 2014 г.

Не подценявайте интернет писачите, Арабската пролет тръгна от тях

Често се появяват интернет критици, които упорито твърдят, че хората пишещи във виртуалното пространство си губят времето и тяхната дейност е безсмислена и не води до реални резултати.

Най-силният аргумент за оборване на едно такова твърдение е факта, че Арабската пролет тръгна именно от виртуалната мрежа. Как щеше да се обединят усилията на недоволните от диктатурите, ако не бе интернет пространството, което се надигна срещу режими властващи в продължение на десетилетия.

Именно за това е разбираемо, че и днес някои хора изпадат в ужас от възможностите на интернет и особено от социалните мрежи. Възможности за общуване без възможности за цензуриране, това е огромната сила на виртуалното пространство. Не случайно именно поради голямото развитие на интернет и социалната мрежа много от кандидат-депутатите, активно се рекламираха именно в глобалната мрежа. Все по-често виждаме и партийни банери по сайтовете. Политиците винаги знаят, от къде могат да си набавят аудитория и бързат да се възползват от тези възможности.

През последните години всички големи протести, включително и тези у нас тръгнаха именно от виртуалното пространство. Как иначе най-различни хора с най-различни интереси ще могат свободно да обменят идеи, предложения и да координират своите усилия.

В интернет вече дори има алтернативни правителства и кметства, защото много политически идеи се раждат и обсъждат на виртуално ниво. Да, трябва да се направи и следващата крачка - да се реализират, но най-важното е, че те вече се зараждат, а това е сигнал за реално съществуващо гражданско общество.

Някой се опитва да запуши устата на народа! Някой иска да превърне държавата ни в диктатура, като осмива интернет писачите. Да, отделният блогър може да е слаб, но всички блогъри и активно пишещи са огромна сила, която може да помете управляващите, а именно поради тази причина някои политици се опитват да ги поставят под контрол.

Един интересен пример от САЩ показва силата на интернет словото.  ZERO Hedge e американски новинарски сайт, който през миналата година се похвали с 1 милиард посетители. Сайтът стана световноизвестен, след като още през 2009 г. извърши безкръвна революция на финансовия пазар в Щатите.

Публикациите са подписани с псевдонима Тайлър Дърдън, герой от роман и филм с участието на Брад Пит. Според официалната информация под този псевдоним пишат група редактори на сайта, според други той се списва от един-единствен човек – българина Даниел Иванджийски, син на Мистър „Строго секретно” – Красимир Иванджийски. Блогът ZERO Hedge е регистриран на адреса на Иванджийски-старши. Един български блогър прави финансова революция в САЩ, а това недвусмислено показва, че в интернет писането има бъдеще и то голямо.

Платените блогъри напълно запълват новите микротенденции в корпоративна Америка. Броят на хората получаващи доход за това е нараснал до около 1% от пълнолетните американци. Изследване сочи, че към момента в САЩ има над 20 млн. блогъри, 1.7 млн. от които получават доход от това, като за 452 000 това е основната им професия. Това прави САЩ и нацията с най-много хора изкарващи прехраната си с изразяване на мнение на собствени или чужди сайтове.

У нас все още блогърите трудно печелят пари, но в България писането е преди всичко за слава, а не за финанси. Има много честни и достойни хора, които искат да споделят своето мнение, своите предложения за по-добра България. вече има дори и прецедент в тази сфера - от фейсбук група се роди партия, "Нова България". В крайна сметка вече има възможност да се пише без цензура и това максимално трябва да се използва. Е, някои ще изпадат в ужас от възможностите на интернет и особено от социалните мрежи, но това си е техен проблем.

Завършвам този текст с един цитат от интернет пространството: "Аз лично смятам, че всеки които има какво да каже и не се страхува да изрече истината, трябва да го прави. Какво от това че е във виртуалната мрежа? Каква друга (по-голяма трибуна) може да си осигури всеки един от нас, без подкрепата на властта на парите? Трябва ли да мълчим, когато виждаме, че всички останали го правят?"

Николай ГеоргиевНяма коментари :

Публикуване на коментар