loading...

петък, 31 октомври 2014 г.

Реформаторите изнудвали ГЕРБ за половината правителство

Преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок са блокирали, защото вместо за политики и за програми екипите се пазарят за министри, съобщава „Преса“. По време на разговорите в сряда следобед десните поискали половината министерски кресла да са техни и дори посочили конкретни хора за тях. Някои от тях са откровена провокация и целят да взривят съгласието.

Това вбесило Борисов, твърдят източници от ГЕРБ. До петък трябваше да има яснота за коалиционното споразумение, което двете партии биха под­писали, управленска програма и проект на кабинет.

Сините поискали д-р Петър Москов да стане министър на здравеопазването. За Трайчо Трайков си определили енергийното министерство, макар че той беше уволнен в мандата на ГЕРБ от този пост. Мартин Димитров предложили за икономически министър. За дипломат номер едно - Меглена Кунева, а за вътрешен - ген. Атанас Атанасов, който беше един от откровените критикари на ГЕРБ. За правосъден лансирали досегашния Христо Иванов.

Поставили условие и за земеделието, но не назовали конкретен човек, а за министър на електронното правителство настояли на всяка цена да се назначи Гроздан Караджов. Последната кандидатура преляла чашата на търпението на ръководството на ГЕРБ, твърдят запознати. Той беше забъркан в скандал с дарени 200 000 долара от Майкъл Чорни на фондация „Демокрация“, докато беше неин изпълнителен директор през 2001 г.

По време на преговорите лидерите на РБ поставили условие да получат и областни управители. Не посочили цифра, но недвусмислено подчертали, че очакват „да е прилична“. Освен това имали претенции за шефове на агенции. Специално условие поставили за Ива Йорданова, жената, която живее с Божидар Лукарски - „след някакъв конкурс да получи поста шеф на агенцията за българите в чужбина“. Тя се оттегли след мощен натиск от българите зад граница.

Няма как да получат половината кресла в кабинета, защото техният резултат на изборите не е същият като на първата партия, смятат от ръководството на ГЕРБ.

1 коментар :

  1. Не си губете времето с деформаторите,те са идиоти - "нищожества с претенции"!!!

    ОтговорИзтриване